Așadar, Consiliul European (CE) a adoptat în ziua de 27 iunie o recomandare pentru statele UE de a nu se deconecta, la 30 iunie, de la rețeaua certificatelor digitale COVID-19. Motivul este că din 2024 se va implementa rețeaua globală de certificare a sănătății digitale a OMS.

„Consiliul a adoptat o recomandare pentru a asigura tranziția fără sincope a sistemului de certificare privind COVID-19 către o rețea mondială de certificare sanitară digitală a OMS.Recomandarea încurajează statele membre să se alăture rețelei mondiale de certificare sanitară digitală a OMS, să urmărească și să participe la dezvoltarea în continuare a acestei rețele.

Până când vor fi conectate la această rețea și în perioada care a rămas până la sfârșitul anului, statele membre sunt încurajate să rămână conectate la portalul UE (infrastructura digitală existentă a UE pentru verificarea certificatelor). Rețeaua mondială de certificare sanitară digitală a OMS va integra tehnologia dezvoltată în contextul certificatelor digitale ale UE privind COVID”, a informat Consiliul European într-un comunicat.

Oamenii s-ar putea confrunta din nou cu restricții de călătorie

Astfel, oamenii s-ar putea confrunta din nou cu restricții de călătorie. Consiliul European a făcut un prim pas spre certificatul global de sănătate digital, prin adoptarea unei recomandări pentru a asigura tranziția fără probleme a sistemului de certificare COVID-19 la noua rețea globală.

Conform comunicatului menționat anterior, recomandarea încurajează statele membre să se alăture, să urmărească și să participe la dezvoltarea ulterioară a rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății a OMS.

Până când statele membre vor fi conectate la aceasta, și în perioada de până la sfârșitul anului, acestea sunt încurajate să rămână conectate la EU Gateway, adică infrastructura digitală existentă a UE pentru verificarea certificatelor.

Statele membre sunt încurajate să elibereze și să accepte certificate privind COVID-19 compatibile cu cerințele rețelei

De asemenea, statele membre sunt încurajate să elibereze și să accepte certificate privind COVID-19 compatibile cu cerințele rețelei.

„Odată conectate la rețea, statele membre sunt încurajate să elibereze și să accepte certificate privind COVID-19 compatibile cu cerințele rețelei, în special în cazul unei urgențe de sănătate publică de interes internațional declarate. Statele membre sunt încurajate să urmărească și să participe la dezvoltarea în continuare a rețelei mondiale de certificare sanitară digitală a OMS, cum ar fi posibila sa extindere la alte boli decât COVID-19 sau alte utilizări în contextul sanitar”, a completat Consiliul European.