De la începutul anului în curs, Garda Financiară italiană a demascat şi denunţat 1.844 de falşi săraci şi 1.565 de falşi invalizi care încasau, în mod ilegal, pensii sau ajutoare financiare din partea statului italian, care a plătit peste aceştia 60 de milioane de euro.

Garda Financiară a mai denunţat 418 italieni rezidenţi în străinătate, care încasau în mod ilegal pensii sociale destinate săracilor, în valoare de peste nouă milioane de euro. Aceste sume vor fi recuperate de stat, pe baza activităţii nucleului special de la Garda Financiară, care a început să controleze, din ianuarie 2012, toate pensiile de boală, de invaliditate, şomaj, maternitate şi bursele de studiu solicitate de cetăţenii italieni.

Agenţii fiscului italian au mai denunţat, pentru complicitate în fraudă, medicii care au eliberat certificatele pentru aceşti falşi invalizi.

În contextul programului de austeritate, guvernul lui Mario Monti a decis în ultimele luni aceste măsuri speciale de control, în întreaga Peninsulă, în cadrul luptei împotriva evaziunii fiscale din Italia, una dintre cele mai ridicate din lume, reprezentând 18% din PIB italian, după estimările Curţii de Conturi de la Roma.
SURSA: Agerpres