Guvernele din Europa doresc claritate din partea UE cu privire la ceea ce companiile pot și nu pot face luând in considerare sancțiunile implicate pentru a răspunde cererilor Rusiei de plăti gazele în ruble.

În legătură cu următoarea tranșă de plati care urmează să fie transferate la sfârșitul acestei luni, există o îngrijorare crescândă că nerespectarea condițiilor lui Vladimir Putin ar putea determina Moscova să întrerupă livrările către mai multe țări.

„Companiile vor trebui să finalizeze plățile în zilele următoare și nu pot fi găsite nepregătite”, a declarat miercuri seara Vannia Gava, subsecretar de stat la Ministerul Tranziției Ecologice din Italia. Mai multe națiuni au făcut apel la comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, pentru îndrumări urgente cu privire la plăți, a spus ea după ce a reprezentat Italia la o reuniune a miniștrilor UE de energie de luni.

Moscova a oprit deja gazele către Polonia și Bulgaria

Moscova a întrerupt săptămâna trecută livrările de gaz către Polonia și Bulgaria pentru că a refuzat să respecte noua sa ordine. Simson a numit luni această mișcare „o încălcare nejustificată” a contractelor și „un avertisment că orice stat membru ar putea fi următorul”.

Ea a spus că UE va oferi orientări mai detaliate în zilele următoare, scrie Bloomberg.

Comentariile de la Gava din Italia au fost reluate joi de gigantul francez al gazelor Engie SA. Directorul executiv Catherine MacGregor a spus că așteaptă un „cadru mai clar” din partea UE cu privire la problema plăților, descriind o posibilă oprire a transporturilor de gaze rusești în regiune ca fiind „plauzibilă”. Moscova a cerut companiilor străine să deschidă două conturi la Gazprombank JSC – unul în valută străină și unul în ruble – spunând că datoria va fi achitată numai după ce plata va fi convertită în moneda rusă și depusă în al doilea cont.

UE a publicat luna trecută un document în care spune că cumpărătorii ar trebui să continue să plătească în euro și a spus că decretul rus care stabilește noile reguli nu exclude scutiri. Acesta a sugerat companiilor să caute confirmarea de la Moscova că o tranzacție ar putea fi considerată încheiată odată ce plata a fost efectuată în euro. Blocul a spus că deschiderea unui cont în ruble ar încălca sancțiunile.

Nu este clar când Comisia Europeană va emite noi orientări, au declarat joi oameni care cunosc această problemă.

„În prezent, așteptăm din partea Comisiei orientări mai precise cu privire la soluțiile care sunt posibile pentru plata în ruble”, a spus MacGregor de la Engie. „Pentru noi, este foarte important să nu fim expuși riscului valutar.” Franța primește mai puțin de o cincime din gazul său din Rusia, în timp ce Italia importă aproximativ 40% din necesarul său din țară.

Roma a acționat rapid pentru a reduce această dependență, semnând recente acorduri pentru aprovizionarea africană. Italia ar putea înlocui 25 de miliarde de metri cubi din cele 29 de miliarde pe care le primește anual de la Rusia până în 2025, deși o întrerupere a aprovizionării în mai ar face dificilă acumularea stocurilor pentru iarna viitoare, a declarat marți ministrul Energiei, Roberto Cingolani.