Taxa nu va fi aplicată pentru locaşurile de cult, dar Biserica va începe să plătească impozitul Imu pentru toate bunurile imobiliare rentabile (restaurante, hoteluri), inclusiv pentru clădirile utilizate în activităţi mixte, comerciale şi religioase.

Executivul italian a luat această decizie la cererea opiniei publice din Italia, care, în această perioadă de mari sacrificii impuse cetăţenilor italieni din cauza crizei economice, nu mai acceptă avantajele fiscale de care a beneficiat până acum Biserica catolică, şi la cererea Uniunii Europene, care, începând cu anul 2007, insistă pentru ca guvernul de la Roma să pună capăt acestei anomalii, reprezentate de scutirea Bisericii catolice de plata impozitelor, care ar fi ‘un caz de ajutoare ilegale din partea statului italian’, cu consecinţe substanţiale asupra concurenţei.

Lunea trecută, Consiliul de Stat (organul suprem al magistraturii administrative din Italia) respinsese un amendament adoptat acum câteva luni de guvernul de la Roma, prin care se impunea aplicarea taxei Imu pe proprietăţile Bisericii în Italia, cu motivaţia că ‘guvernul îşi depăşise atribuţiile şi comisese un viciu de formă în redactarea amendamentului’.

Într-un comunicat difuzat marţi noaptea, după şedinţa Consiliului de miniştri, guvernul Monti a precizat că ‘va modifica acest amendament, respectând indicaţiile Consiliului de Stat, iar Biserica va plăti Imu începând cu data de 1 ianuarie 2013, pentru a respecta dreptul comunitar’.

Se preconizează că Biserica catolică va plăti impozite în valoare de peste un miliard de euro, începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Biserica Catolică deţine, pe teritoriul statului italian, un enorm patrimoniu imobiliar, care include, în afara unui număr semnificativ de locaşuri de cult (peste 26.000), şi 9.000 de şcoli, universităţi, 5.000 de clinici private, instituţii de asistenţă pentru întreţinerea bătrânilor, dar şi hoteluri, restaurante şi centre sportive. În total, Biserica posedă cel puţin 100.000 de clădiri pe teritoriul statului italian, cu o valoare de circa nouă miliarde de euro.
SURSA: Agerpres