Un mesaj viral pe Facebook şi pe Whatapp a îndemnat oamenii să cumpere iodură de potasiu. „Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieşiţi prea mult din casă şi mai ales la drum. Este bine şi să ţineţi ferestrele închise, pentru că atunci trec nori radioactivi deasupra României dinspre Rusia”, a fost textul mesajului.

Farmaciile din zona Moldovei, cea mai apropiată de zona incidentului au rămas practic fără iodură de potasiu,  remediul folosit după explozia de la Cernobîl.

„Au fost cam 20 de persoane în fiecare farmacie care au cerut iodură de potasiu, care este un produs destul de scump. Un flacon costă la distribuitor cam 60 de lei. Aceste medicamente se dau pe bază de reţetă. Acum, legislaţia ne permite să eliberăm şi în regim de urgenţă. Urgenţa ce înseamnă? Omul să mai fi luat medicamentul, să-l fi uitat acasă, să vrea să continue un tratament şi nu are cum să ajungă la medicul de familie. Nu putem elibera medicamentele doar aşa, că se aude că sunt nişte radiaţii la mii de kilometri sau că s-a întâmplat ceva la aşa o distanţă fără ca Ministerul Sănătăţii să fi instituit o stare de alertă. Nu există această stare de urgenţă”, a precizat Doiniţa Cocriş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava, conform Adevarul.