Potrivit DPA, Israelul şi Grecia sunt primele țări care fac un pas mare spre deschiderea turismului. Cele două țări au încheiat luni un acord cu privire la turism care le va permite cetăţenilor lor care s-au vaccinat împotriva COVID-19 să călătorească fără restricţii în cele două ţări, relatează Agerpres.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a precizat că toate călătoriile trebuie facilitate, iar oamenii trebuie să fie în siguranță.

“Trebuie să facilităm călătoriile celor care prezintă o dovadă de vaccinare şi vrem să facem acest lucru cu Israelul, care este cu mult înainte în materie de vaccinare”, a afirmat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-o declaraţie comună cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu.

În ceea ce privește acordul semnat, acesta le va permite turiştilor israelieni “să se deplaseze în Grecia fără nicio limitare şi fără carantină”, a precizat Netanyahu.

Ce prevede acest acord

Călătoriile vor putea începe după ridicarea restricţiilor impuse în Israel privind zborurile internaţionale, care rămân deocamdată suspendate până pe 20 februarie. Mai exact, după 20 februarie, grecii care s-au vaccinat se vor putea bucura de vacanțe în Israel, fără restricții.

Totodată, premierul israelian a adăugat că va fi creat un “paşaport verde” “imediat ce vor fi ridicate restricţiile cu privire la călătorii”.

Dpa mai precizează că în Uniunea Europeană problema ridicării restricţiilor de călătorie pentru cei care s-au vaccinat este una controversată. Cele 27 de state membre ale UE lucrează la un certificat comun de vaccinare, dar o dezbatere asupra posibilelor avantaje asociate cu acesta a fost amânată, luna trecută. O altă serie de chestiuni rămân nerezolvate, cum ar fi posibilul risc de infectare, în pofida vaccinării.

De menționat este faptul că, în Grecia, turismul este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei.  Totodată, se pare că Atena ar încerca să ajungă şi cu Marea Britanie la un acord similar cu cel cu Israelul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea