Ca străin în Israel, când întrebi localnicii ce să vizitezi mai întâi, ți se răspunde printr-o simplă frază: „Haifa muncește, Tel Avivul se distrează, Ierusalimul se roagă“.Prin urmare, acestea sunt punctele de reper pe care trebuie să le ai în vedere când ajungi în Țara Sfântă și în jurul cărora să-ți construiești sejurul. Anual, Israelul atrage 2,5 milioane de turiști, din care câteva procente bune sunt români, cei mai mulți veniți în pelerinaj. Pentru restul turiștilor, Israelul oferă plajă, aventură, plimbări în deșert sub îndrumarea beduinilor și, bineînțeles, istorie. 

De la Tel Aviv la Ierusalim

La prima vedere, Israelul prezintă câteva inconveniente pentru un turist obișnuit cu libertatea din vestul Europei. Prezența la aeroport se face cu trei ore înainte de decolare, controalele sunt extrem de amănunțite, iar întrebările puse de agenții de securitate pot părea, uneori, deranjante. În realitate, sentimentul de nesiguranță, asociat Israelului din cauza contextului politic, nu ar trebui să existe. Odată rezolvate aceste mici inconveniente, țara oferă aceleași avantaje ca orice altă destinație europeană.

Pentru un român, excursia în Israel începe de la Tel Aviv, deoarece este singurul oraș către care se zboară din România. Nu există curse low cost cu plecare din București către această destinație, astfel că El Al sau Tarom sunt singurele opțiuni directe către oraș. Tel Aviv este un loc plin de viață – poate cel mai cosmopolit oraș din Orient, lucru care spune multe despre cum sunt israelienii, ce le place și cum își trăiesc viața. Orașul vechi, portul Jaffa, cartierul artiștilor și bursa de diamante sunt câteva dintre obiectivele pe care nu trebuie să le ratați. Unui turist venit la „maraton“, două zile îi sunt suficiente pentru a vizita tot ce este esențial, însă dacă timpul vă permite, rămâneți o zi-două în plus. Restaurantele și puburile cochete de pe faleză merită măcar văzute, iar dacă bugetul vă permite, o cină la unul dintre ele face toți banii. Tel Aviv nu este un oraș ieftin, însă se poate găsi cazare decentă la 60-70 de euro pe noapte pentru o cameră de două- trei stele.

Mulți consideră Israelul o țară fără un relief impresionant, mai degrabă aridă decât plină de vegetație. Există însă suprafețe întinse, în apropierea Mării Galileii – de altfel, și cea mai mare zonă agricolă israeliană – de un verde comparabil cu orice grădină din Carpați. Un drum pe muntele Tabor, altul pe muntele Fericirii, o plimbare prin valea Iordanului sau o incursiune prin podgoriile din zonă vă vor face să priviți Israelul cu alți ochi.

La plajă în Orientul Apropiat

Instabilitatea politică recentă a afec­tat puternic numărul sosirilor în țări precum Tunisia și Egipt, fapt ce a avantajat Israelul, care poate atrage o parte din turiștii celor două destinații, mai ales că scufundările în Marea Roșie, plimbările cu cămilele în deșert sau „jeep-toururile“ se practică și pe meleagurile evreiești. Mai mult, Eilat, perla litoralului și cel mai sudic oraș al țării, oferă aceleași servicii turistice ca stațiunile de la Marea Mediterană, inclusiv la capitolul viață de noapte. Prețurile sunt însă destul de piperate, dar compensează prin calitatea oferită. Stațiunea nu duce lipsă de oferte pentru pasionații sporturilor de apă, de la scuba diving la snorkeling,  dar nici pentru cei veniți la plajă sau relaxare. Eilatul se laudă și cu un observator subacvatic, oceanarium și piscine cu rechini.  Din Europa sunt organizate curse charter către Eilat, de anul acesta inclusiv România punând stațiunea pe harta destinațiilor operate astfel.  Potrivit ofertei turoperatorului Prestige, un sejur la Eilat va avea prețuri pornind de la 600 de euro de persoană pentru un sejur de șapte zile, în regim demipensiune.
Ierusalimul, punctul zero al Israelului

Ultimul, dar nu cel mai puțin important obiectiv turistic al Israelului este Ierusalimul, orașul împânzit de pelerini în căutarea lui Dumnezeu. Zona este extrem de aglomerată, plină de oameni din toate colțurile lumii, creștini și musulmani, tineri și bătrâni. Punctele-cheie ale vechii cetăți pot fi vizitate în câteva ore, însă trebuie să vă înarmați cu răbdare multă. Cel mai bine, vizitarea Ierusalimului se face alături de un ghid pentru a asimila cât mai multă informație și pentru a nu rata esențialul vechii cetăți. 
De asemenea, vizitați și Ierusalimul cel nou; veți fi surprinși de cafenelele și restaurantele de foarte bun gust, dar și de vinurile israeliene care câștigă teren în lupta cu producătorii tradiționali.