Israelul a lansat mai multe rachete care au lovit containere din portul Lattakia, în vestul Siriei, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat agenţia de presă siriană, informează AFP, potrivit Agerpres.

„În jurul orelor 01:23 (23:23 GMT luni), duşmanul israelian a întreprins o agresiune aeriană cu mai multe rachete, vizând parcul de containere din portul comercial Lattakia”, a declarat o sursă militară siriană citată de SANA.

Atacul nu s-a soldat cu victime

În urma acestui bombardament, a luat foc „un anumit număr de containere comerciale”, fără a face victime, a precizat agenţia siriană, făcând referire la „o ripostă a apărării noastre antiaeriene”.

Fotografii difuzate de SANA arată un incendiu în parcul de containere, iar televiziunea de stat a dat asigurări ulterior că „echipele de pompieri au stins incendiul care s-a declanşat în portul Lattakia în urma agresiunii israeliene”.

De la începutul războiului în Siria, în 2011, Israelul a lansat sute de raiduri aeriene asupra teritoriului sirian, ţintind în special poziţii ale forţelor iraniene şi ale Hezbollah, care luptă de partea regimului de la Damasc.

Ultimul atac a avut loc în 24 noiembrie

Israelul confirmă foarte rar aceste atacuri asupra Siriei vecine, însă afirmă cu regularitate că statul israelian nu va permite acestei ţări să devină un cap de pod pentru forţele Republicii Islamice ale Iranului, inamicul său înveterat.

Cea mai recentă serie de asemenea atacuri a avut loc la 24 noiembrie şi a vizat zone unde Hezbollahul libanez pro-iranian este implantat în centrul Siriei. Trei militari sirieni şi doi membri ai miliţiilor afiliate Hezbollah au fost atunci ucişi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Regatul Unit şi care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară aflată în război.

Israelul înăsprește controalele asupra exportului de produse informatice

Pe de altă parte, Israelul solicită începând de luni ţărilor care cumpără tehnologia sa informatică să se angajeze să o folosească doar pentru a lupta împotriva „terorismului şi a infracţionalităţii grave” după scandalul generat de programul său de spionaj Pegasus, mai transmite sursa citată.

„Definiţiile infracţiunilor grave şi ale actelor teroriste au fost rafinate pentru a se evita estomparea graniţelor”, a declarat într-un comunicat agenţia de control a exporturilor militare, subordonată ministerului israelian al apărării.

Luni, această agenţie a actualizat „Declaraţia utilizatorului final” pe care orice stat trebuie să o semneze pentru a achiziţiona produse informatice israeliene destinate colectării de informaţii, inclusiv secrete.

Potrivit acesteia, este vorba, printre altele, de „acte ce vizează ameninţarea unei populaţii şi pot duce la moarte, rănire, luare de ostatici”.