Iranul, pus la colț! Israelul atenționează asupra unui șantaj nuclear

Premierul israelian Naftali Bennett i-a îndemnat pe negociatorii asupra programului nuclear iranian „să nu cedeze şantajului nuclear al Iranului”, ale cărui angajamente sunt, consideră el, „insuficiente”, în timp ce negocierile au fost reluate luni la Viena, informează AFP.

„În pofida încălcărilor iraniene şi subminării inspecţiilor nucleare, Iranul va fi la masa negocierilor la Viena şi unii vor crede că el merită ca sancţiunile împotriva lui să fie ridicate şi ca sute de miliarde de dolari să fie daţi direct acestui regim putred”, a declarat Bennett într-o înregistrare video transmisă de biroul său de presă.

„Ei se înşeală. Un regim atât de sângeros nu ar trebui să fie recompensat”, a continuat premierul israelian, înainte de a-i îndemna pe negociatori „să nu cedeze şantajului nuclear al Iranului”.

Negocierile au fost reluate luni

Suspendate din luna iunie, negocierile asupra programului nuclear iranian au fost reluate luni între Teheran şi ţările care încă sunt parte a acordului încheiat în 2015 (Germania, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia). SUA, care au părăsit acordul în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, urmează să participe în mod indirect la discuţii.

Acordul de la Viena, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, îi oferea Teheranului ridicarea unei părţi dintre sancţiunile ce îi sufocă economia, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub un control strict al ONU.

Această declaraţie intervine în timp ce şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid se află luni în Europa, în speranţa de a influenţa poziţiile Londrei şi Parisului.

Israelul s-a declarat „foarte îngrijorat de intenţia de a ridica sancţiuni în schimbul unor restricţii insuficiente asupra programului nuclear iranian”.

Tensiunile dintre Iran și Israel au atins paroxismul

Motivul rămâne același: programul nuclear al Teheranului. Forțele aeriene israeliene vor începe să se antreneze pentru un atac asupra programului nuclear al Iranului începând cu anul viitor, actualizându-și antrenamentele pentru o astfel de misiune.

Având în vedere incertitudinea tot mai mare cu privire la revenirea Iranului la negocierile privind acordul nuclear din 2015 (JCPOA), pe fondul unui blocaj cu Statele Unite, forțele israeliene și-au intensificat în ultimele luni eforturile de a pregăti o amenințare militară credibilă împotriva instalațiilor nucleare ale Teheranului, dezvăluie publicația Times of Israel.

După semnarea JCPOA în 2015, Israelul a pus problema unei lovituri militare asupra programului nuclear iranian, permițând armatei să-și investească resursele în alte domenii. Dar, după abrogarea de către SUA a Acordului nuclear, în 2018, și încălcările ulterioare de către Iran ale prevederilor documentului, problema a revenit în atenția statului evreu, care consideră că deținerea de către regimul de la Teheran a unei bombe nucleare reprezintă o amenințare la adresa sa.