Economia românească va traversa o recesiune în „V”, cu o scădere, urmată de o revenire treptată, a declarat, azi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în opinia căruia punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru.

„Cred în continuare că vom avea un V al recesiunii şi cred, în acelaşi timp, că punctul minim a fost atins în primul trimestru (…) Nu suntem aşa dependenţi de exporturi şi avem loc de îmbunătăţire şi de creştere pe partea de agricultură”, a spus Isărescu, prezent la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European. El a adăugat că pentru revenirea economiei este nevoie de trei lucruri: „încredere, încredere şi încredere”.

„N-am spus niciodată şi nu spun că economia merge bine. Am spus că la ajustarea, care era absolut necesară, economia a răspuns foarte bine, faţă de cum mă aşteptam, pentru că ajustarea poate să însemne chiar amputare. Atâta vreme cât economia trebuie să se ajusteze, apar posturi”, a spus guvernatorul.

Isărescu a opinat că şi fără criza internaţională deficitul de cont curent s-ar fi ajustat, proces care a început încă de anul trecut. El a conchis spunând că o anumită normalitate va apărea pe piaţă atât la nivelul creditării, cât şi al economiei, dar nu vom mai reveni la creşteri de peste 60% (în cazul creditării – n.r.).

SURSA: Mediafax