Banca Națională a României, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, ministerul finanțelor, la cârma căruia este Orlando Teodorovici, precum și oameni din Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut, astăzi, o întâlnire foarte importantă pentru viitorul economic al României.

Sub umbrela Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială s-a discutat soarta OUG 114, cea care impune mai multe taxe pe domenii cu ar fi energia sau banking-ul.

În ședința de astăzi, arată un comunicat oficial, “s-au identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.”.

Anterior, Florjn Georgescu, prim-viceguvernator BNR, a arătat, în fața comisiei economice a Senatului, că se au în vedere diverse variante pentru a modifica formula de calcul a ROBOR, eliminând astfel necesitatea taxei pe lăcomie sau pentru aplicarea acestei taxe la altă bază, posibil , de exemplu, diferențele de dobândă între depozite și credite.

În forma actuală, legea impune o taxă suplimentară ce va fi plătită de bănci în cazul care ROBOR, adică dobânda medie la care băncile se împrumută între ele, depășește 2%. În prezent, acest indicator sare de 3,1%.