Am stat cu mina itinsa la finantarile Phare si ni s-au dat. Dar nici nu le-am primit bine si le dam cu piciorul. Phare-Ricop trebuia sa aduca Rominiei, icepind cu acest an, 100 milioane euro. Prin grija premierului Mugur Isarescu, Ricop nu are (pina la ichiderea editiei, luni, 21 august) un coordonator. Postul a ramas vacant prin plecarea titularului Traian Basescu la Primarie. Primul-ministru itirzie sa numeasca pe altcineva sau sa preia prerogativele.
Documente importante asteapta o semnatura, dar a cui? Vidul creat i jurul acestei functii face ca primele etape ale programului sa apara drept cauze pierdute. Pentru componentele de masuri sociale, de 25 milioane euro, s-a dat drumul la licitatie fara publicitate. Nu pentru ca au lipsit fondurile. Era prevazut un buget de 100.000 euro, dar lipsea parafa pe contractul cu firma specializata (Ramboll Danemarca, desemnata prin licitatie internationala). Nevalidata contractarea echipei externe, si evaluarea proiectelor ramine i aer. Surse autorizate nu exclud riscul ca firma de consultanta sa-si piarda interesul.
ANDR a compromis programul Phare
Granturile pentru IMM (30 milioane euro) urmeaza acelasi mecanism, astfel ca si aici ne putem astepta la probleme. O mica sectiune a Ricop, „Servicii de preconcediere” (850.000 euro), cistigata tot de un consultant extern (IMC Marea Britanie) stagneaza, la fel, din cauza vidului de semnatura.
Nu numai la primul nivel lipseste coordonatorul de program. Mina dreapta a lui Basescu, i fosta calitate de capitan al Ricop, era Anca Boagiu, ca sef al Unitatii de Management al Programului. L