Autorităţile din Irlanda au luat decizia să instituie restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, în contextul pandemiei de COVID-19, a precizat, luni, premierul Micheál Martin. Irlanda va fi astfel prima ţară din UE care ia această decizie.

Restricţiile, impuse pentru şase săptămâni

Măsurile vor fi impuse în întreaga ţară timp de şase săptămâni şi vor intra în vigoare miercuri la miezul nopţii (23:00 GMT), a anunţat premierul într-o alocuţiune televizată, subliniind totuşi că şcolile vor rămâne deschise.

Toate activităţile comerciale neesenţiale se vor închide şi barurile, iar restaurantele vor servi doar alimente la pachet, a menţionat şeful guvernului.

„Cerem tuturor celor din ţară să rămână acasă”, a adăugat Micheál Martin. Numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea „permisiunea de a se deplasa la serviciu”, a spus el.

După acest moment, irlandezii nu îşi vor putea părăsi casele pentru a face mişcare decât pe o rază de 5 kilometri în jurul locuinţei, în caz contrar riscând amenzi.

„Dacă ne unim eforturile (…) vom putea să sărbătorim Crăciunul în mod corespunzător”

Şcolile şi creşele vor rămâne deschise „deoarece nu ne putem permite şi nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”, a spus de asemenea premierul irlandez.

Vizitele între diferite locuinţe şi evenimentele interioare vor fi interzise, deşi sportul profesional va fi permis în spaţiu închis, transmite Agerpres.

Măsurile irlandeze sunt „fără îndoială cele mai dure din Europa”, dar „astăzi este nevoie de acţiuni suplimentare”, a admis premierul.

„Dacă ne unim eforturile pentru următoarele şase săptămâni, vom putea să sărbătorim Crăciunul în mod corespunzător”, a spus el.

Ultimele date oficiale indică faptul că pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 1.852 de persoane în Irlanda.