În 1989, România avea unul dintre cele mai performante sisteme naționale de irigații, care acoperea circa 3,4 milioane de hectare de teren agricol din întreaga țară. După Revoluție, sistemul a fost devalizat constant, astfel că, în momentul de față, ar  mai putea fi irigate doar 200.000 de hectare. Dar, în lipsa banilor pentru plata energiei necesare aducțiunii și furnizării apei, în 2012 au fost irigate doar aproximativ 80.000 de hectare.
Toate guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria în ultimii 23 ani au promis că vor reabilita sistemul de irigații, dar promisiunile lor au rămas doar pe hârtie. Seceta prelungită de anul trecut le-a reamintit guvernanților despre necesitatea reabilitării, măcar în parte, a acestui sistem vital pentru agricultură. Daniel Constantin a declarat, la scurtă vreme după instalarea în fruntea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), că „ne propunem ca, pentru prima dată, să definim irigaţiile – precum şi infrastructura sau mediul – ca fiind o prioritate a programului de guvernare şi să finanţăm un astfel de proiect din fondurile structurale“.
Vin chinezii?
Primul pas în realizarea acestei mari investiții ar consta în finalizarea sistemului Siret-Băragan. Început pe vremea regimului Ceaușescu, acest sistem ar asigura irigarea a circa 800.000 de hectare. Dar de unde bani pentru o investiție atât de importantă care, la o evaluare făcută de MADR, ar necesita circa 2,5 miliarde de euro?  Soluția ar putea fi un parteneriat public-privat. Printre țările care, în ultimii ani, s-au arătat interesate de un astfel de parteneriat s-a numărat și China (au existat unele tatonări și din partea unor firme din Spania, Germania şi Canada, dar fără nicio finalitate).
În toamna anului 2012, autoritățile române și cele chineze au avut mai multe întrevederi, în cadrul cărora  chinezii s-au arătat interesați de derularea unor proiecte comune atât în sistemele de irigații aferente Canalului Siret-Bărăgan, cât și în cele ale acumulărilor de apă din zona Crișurilor, Mureșului, Jiului și Oltului. O altă colaborare avută în vedere de oficialii MADR este cea cu Portugalia. În acest scop, o delegație a MADR a făcut anul trecut o vizită  la Alqueva, unde s-a construit unul dintre cele mai mari sisteme de irigații din Europa. „Portugalia este primul stat european care a reuşit să atragă fonduri europene pentru construirea unui sistem de irigaţii. Ţinta noastă este aceea de a construi un sistem la fel de performant precum cel portughez, iar investiţia să fie făcută din fonduri comunitare. Acesta a fost şi scopul vizitei noastre. Ne-am întors în ţară cu o realizare importantă – am decis ca România şi Portugalia să aibă o strategie comună în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare în vederea dezvoltării sistemelor de irigaţii“, a declarat secretarul de stat de la MADR, Daniel Botănoiu, la întoarcerea în ţară.
O parte din fonduri, de la POS Mediu
La solicitarea redacției, MADR  a precizat că „Guvernul a analizat și posibilitatea de a finanţa investiţii pentru dezvoltarea sistemelor de irigare prin POS Mediu 2007-2013“. Dar o astfel de măsură  va implica o modificare a POS Mediu, în scopul de a introduce fie o axă prioritară nouă, fie un nou domeniu major de intervenţie (DMI). Oficialii MADR  ne-au comunicat că au făcut deja demersuri la Comisia Europeană pentru  a identifica resursele de finanţare disponibile pentru această nouă axă, prin realocarea de la celelalte axe prioritare ale POS Mediu. MADR mai precizează că detaliile tehnice privind aceste opţiuni vor trebui discutate de experţi, ţinând cont de situaţia implementării POS Mediu, precum şi de tipul de fond de finanţare.
În scopul susţinerii propunerii de modificare a POS Mediu, MADR va trebui, de asemenea, să identifice acele proiecte care pot fi pregătite în regim de urgenţă (inclusiv bugetul acestora) şi puse în aplicare. Modificarea Axei prioritare 5 ar trebui să includă studiul de fezabilitate pentru irigaţii şi sistemul de drenaj. În acest sens, la nivelul Ministerului Agriculturii a fost deja constituit un grup de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene şi ai Ministerului Mediului. „A rămas ca în perioada următoare, la nivel de experţi, grupul de lucru din România şi experţii Comisiei Europene să identifice posibilitatea alocării anumitor fonduri în actuala perspectivă 2007-2013 şi în pregătirea perspectivei financiare 2014-2020“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Pentru investițiile din domeniul irigațiilor, grupul de lucru din România, împreună cu  experţii CE, vor identifica posibilitățile alocării de fonduri atât în 2013, cât şi în viitorul exercițiu bugetar 2014-2020. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

– 3.400.000 ha suprafața irigată în 1989

– 200.000 ha suprafața irigabilă în 2012

– 80.000 ha suprafața irigată, efectiv, în 2012