Respectiva decizie, puternic simbolică în condiţiile în care aceste societăţi americane nu fac afaceri cu Iranul, intervine la două zile după ce SUA au adoptat sancţiuni împotriva a 30 de societăţi şi persoane din zece ţări străine, acuzaţi de colaborare în programul de înarmare al Iranului. 

Potrivit comunicatului, "orice tranzacţie este interzisă cu aceste societăţi, bunurile acestora vor fi confiscate, iar responsabilii lor nu vor putea obţine viza" din partea Iranului. 

Acest anunţ are loc în condiţiile în care tonul nu încetează să urce între Teheran şi Washington după instalarea la putere a preşedintelui american Donald Trump, care a denunţat de mai multe ori acordul asupra programului nuclear iranian între Teheran şi marile puteri. 

Decizia iraniană este, de asemenea, "o reacţie" la sancţiunile americane impuse în februarie după un test de rachetă iranian, potrivit comunicatului. 

Ea este puternic simbolică, dat fiind că cetăţenii şi societăţile americane nu au dreptul să facă afaceri cu Iranul, exceptând cazuri concrete. Astfel, compania Boeing a obţinut autorizaţie din partea Trezoreriei americane pentru semnarea unui contract în vederea vânzării a 80 de aparate Teheranului. 

Printre societăţile vizate de Teheran se numără compania United Technologies, al cărei departament de apărare este acuzat că vinde elicoptere Israelului, IIT Corporation, activă în 100 de ţări şi specializată în componente industriale, sau Bushmaster Firearms International, care fabrică arme de foc. 

Teheranul le acuză că furnizează echipamente sau arme Israelului, pentru ca acesta să le "utilizeze împotriva palestinienilor". 

Şi compania Re/Max Real Estate este acuzată de Iran de "cumpărare şi vânzare de locuinţe în coloniile situate în teritoriile ocupate" palestiniene. (Sursa: Agerpres)