Tarile producatoare de petrol sunt primele afectate de un pret mai mic. Cum petrolul a inceput sa o ia in jos, iata ca au si aparut reactii negative din randul exportatorilor.

Ministrul iranian al petrolului, Gholam Hossein Nozari a declarat ca OPEC ar trebui sa controleze mai antenta excesul de petrol din piata. Ca orice tara exportatoare de petrol, Iranului nu ii pica bina faptul ca pretul aurului negru a inceput sa o ia in jos. Sigur, desi valori de 110 dolari pe baril sunt cu mult mai mari decat 70-80 dolari, cat era petrolul anul trecut, totusi iranienii privesc valoarea doar ca pe una venita pe o panta descendenta. Cum iranienii nu pot spune pe fata ca au nevoie de mai multi bani, ei pot sa declare pentru moment ca “petrolul din piata trebuie sa fie in proportie directa cu cererea”. Din acest motiv, ministrul petrolului din Iran si-a exprimat dezacordul fata de “politica anumitor state din OPEC care trimit in piata petrol in exces”, acuzand direct Arabia Saudita. Ministrul a avertizat ca, pentru tara sa, valoarea de 100 dolari pe baril este un minim sub care nu se poate merge.

Arabia Saudita are cele mai mari rezerve si cea mai mre productie de petrol dintre tarile OPEC. Decizia sauditilor de a majora productia a dus daca nu chiar la scaderea la care asistam acum, cel putin a dat tonul. Iranul se afla pe un loc doi, in cadrul clasamentului OPEC, dar la mare distanta de Arabia Saudita.