"Dacă (membrii Grupului 5+1) vor ca negocierile să ajungă repede la un rezultat, ei trebuie să ne recunoască drepturile şi, paralel, potrivit unei formule agreate de cele două părţi, noi vom lua măsuri pentru a le risipi îngrijorările", a declarat Ramin Mehmanparast, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

Iranul este "gata pentru negocieri (…) în care drepturile noastre să fie în întregime recunoscute", a subliniat acesta.

Grupul 5+1 – cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China) plus Germania – şi Iranul vor relua negocierile la 26 februarie la Alma-Ata.

Mehmanparast a precizat că Iranul abordează aceste negocieri de pe o "poziţie de forţă" şi nu "de slăbiciune", cum ar putea crede marile puteri.

Iranul solicită recunoaşterea drepturilor sale în domeniul nuclear civil, în special cu privire la îmbogăţirea uraniului, în timp ce Occidentul şi Israelul suspectează Teheranul, în pofida dezminţirilor acestuia, că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, adaugă sursa citată.

Mehmanparast a reafirmat că Iranul nu încearcă să intre în posesia armelor nucleare, respectând un decret religios al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care a interzis armele atomice.

Iranul nu vrea bomba atomică nu pentru a evita să-i "perturbe pe americani, ci pentru că noi considerăm, din motive religioase, că armele atomice sunt o crimă împotriva umanităţii", a declarat sâmbătă Khamenei, cerând "distrugerea tuturor armelor atomice din lume".
Sursa: Agerpres