Elicopterul în care se afla preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, s-a prăbuşit. Starea sa e deocamdată incertă

S-a dat alerta în Iran astăzi, 19 mai. Viaţa preşedintelui Iranului, Ebrahim Raisi, ar putea fi pusă în pericol, după ce elicopterul în care se afla a fost nevoit să aterizeze forțat. Salvatorii încearcă să ajungă la locul accidentului, însă căutările sunt îngreunate de condițiile meteo.

Televiziunea de stat iraniană a furnizat aceste informații, fără a oferi alte detalii, transmit jurnaliştii AP.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi (SURSA FOTO: Wikipedia)

Raisi călătorea în provincia Azerbaidjanul de Est din Iran. Televiziunea de stat a raportat că incidentul a avut loc în apropiere de Jolfa, un oraș la granița cu Azerbaidjanul, situat la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi era parte a unei formații de trei elicoptere. Celelalte două elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă.

Salvatorii încearcă să ajungă la fața locului, a informat televiziunea de stat, dar sunt întârziați de condițiile meteo nefavorabile, cu ploi abundente și vânt puternic.

Agenţia Reuters transmite şi ea că aterizarea a fost una „dură”.

„Elicopterul care îl transporta pe președinte a avut un accident și a suferit o „aterizare forțată” în regiunea Varzeghan. Echipele de salvare se află în drum spre locul accidentului”, a transmis agenţia de presă Tasnim din Iran.

„La câteva momente după incident, unele persoane au reușit să discute cu ayatollahul Al-Hashem, care se afla în elicopter cu Raisi, dar telefoanele nu sunt disponibile momentan”, mai indică agenţia respectivă.

Iranul are o flotă aeriană învechită şi face rost cu greu de piesele necesare pentru reparaţii

Preşedintele Ebrahim Raisi se afla în Azerbaidjan duminică dimineața, pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Acesta este al treilea baraj construit de cele două țări pe râul Aras.

Iranul operează numeroase tipuri de elicoptere, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea pieselor necesare. Flota aeriană militară a Iranului datează în mare măsură de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este cunoscut pentru atitudinea sa dură și pentru conducerea anterioară a sistemului judiciar al Iranului. El este considerat un protejat al liderului suprem din Iran, ayatollahul Ali Khamenei.

Unii analiști sugerează că ar putea să-l înlocuiască pe liderul în vârstă de 85 de ani după ce acesta va deceda sau se va retrage din funcție.

Ultraconservatorul este în funcţie din august 2021. A câştigat alegerile prezidenţiale din acel an în contextul unui absenteism record. Înainte, el a deţinut poziţia de preşedinte al Autorităţii judiciare a Iranului.