"Am informat autorităţile americane că guvernul este hotărât să oblige să aterizeze avioanele (iraniene) şi să le supună unor percheziţii în mod aleatoriu", a declarat Hoshyar Zebari, potrivit căruia Bagdadul i-a explicat Teheranului "necesitatea de a opri aceste curse" susceptibile de transport de arme spre Siria, teatru al unui conflict între regim şi rebeli.

Potrivit şefului diplomaţiei irakiene, "Irakul nu acceptă să servească drept punct de tranzit sau ca teritoriul său, apele sale teritoriale sau spaţiul său aerian să fie utilizate pentru a înarma sau finanţa" părţile aflate în conflict în Siria.

La începutul lunii septembrie, Statele Unite ale Americii au cerut Irakului să oblige să aterizeze avioanele iraniene care îi survolează teritoriul şi au ca destinaţie Siria şi să le percheziţioneze. Unii senatori americani şi-au exprimat temerea că aceste aparate ar putea fi încărcate cu armament pentru regimul de la Damasc.

Marţi, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a reafirmat această cerere, cu ocazia unei întrevederi cu vicepreşedintele irakian Khudayr al-Khuzai, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

În luna martie, după o primă atenţionare din partea Washingtonului, Irakul a avertizat Iranul că nu va tolera trecerea pe teritoriul său sau prin spaţiul său aerian a unor arme destinate Siriei. Teheranul, susţinător al Damascului, a dat însă asigurări că era vorba de ajutor umanitar.