Noul director general al Fondului Proprietatea, Ionuţ Popescu, a solicitat ca în contractul de mandat pe care îl va incheia cu Fondul să nu existe nicio clauză referitoare la salarii compensatorii, iar salariul său să nu fie mai mare decât al predecesoarei sale, Daniela Lulache.

„De asemenea, veniturile celorlalţi doi membri ai directoratului vor fi cu aproximativ 25% mai mici decât ale predecesorilor lor. Prin aceste decizii, cheltuielile lunare cu salariile membrilor directoratului vor fi mai mici decât în timpul fostei echipe de conducere”, se spune într-un comunicat al Fondului remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Ionuţ Popescu, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc, va ocupa şi funcţia de preşedinte al noului directorat. Popescu a fost ministru de Finanţe în Guvernul Tăriceanu, în perioada decembrie 2004 – august 2005.

S-a schimbat conducerea Fondului

Fondul Proprietatea a anunţat marţi că membrii directoratului, inclusiv fostul director general, Daniela Lulache, au fost revocaţi din funcţie de Consiliul de supraveghere al Fondului.

Totodată, Consiliul de supraveghere a aprobat revocarea lui Mircea Ursache din funcţia de preşedinte al Consiliului, la cererea sa, în locul său fiind numită Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Componenţa Consiliului de supraveghere a rămas neschimbată.

Consiliul de supraveghere a decis şi revocarea directorului economic Mihai Darie şi a celui juridic Laura Constantin, poziţii pe care au fost numiţi Cristian Busu, respectiv Valeria Nistor.

Compensaţii şi bonusuri de 800.000 de euro

Ursache a declarat pentru MEDIAFAX că cei trei directori revocaţi vor primi compensaţii de aproape jumătate de milion de euro, pentru încheierea mandatului înainte de termen.

Ursache a arătat că la suma de 464.000 de euro, echivalentul a 12 salarii plătite celor trei directori conform clauzelor contractuale, se vor adăuga bonusuri de aproape 300.000 de euro aferente performanţelor financiare obţinute de Fondul Proprietatea, care va raporta un profit de 165 de milioane de euro.

Schimbarea echipei de la conducere aduce economii

„Menţionăm că plăţile compensatorii primite de fosta echipă de conducere reprezentau o clauză în contract şi ar fi fost plătite ori acum, ori peste cinci luni, oricând s-ar fi produs înlocuirea. Chiar şi în cazul semnării contractului cu Franklin Templeton, fosta echipa de conducere tot ar fi încasat exact aceleaşi plăţi compensatorii. Deci, aceste plăţi nu au nici o legătură cu numirea unei noi echipe. Mai mult, aşa cum s-a arătat mai sus, cheltuielile salariale lunare vor scădea, după instalarea noii echipe. Astfel, se poate spune că schimbarea echipei de conducere va însemna economii pentru Fond şi nu cheltuieli suplimentare”, se mai spune în comunicatul remis joi de Fondul Proprietatea.

Din mai 2008, Fondul Proprietatea este administrat în sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, şi un directorat, format din trei membri. Directoratul asigură conducerea executivă a Fondului.

Franklin Templeton va administra Fondul

Compania Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea la începutul lunii iunie, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management. Compania americană a prelungit cu şase luni, până pe 9 iunie 2010, valabilitatea ofertei finale pentru administrarea FP, care expira la 6 decembrie.

Ministerul Finanţelor Publice a respins, pe 26 noiembrie, în Adunarea Generală Acţionarilor (AGA) Fondulului Proprietatea, mandatarea lui Mark Meyer pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton, după ce Enache Jiru a renunţat la împuternicire.

Fondul a fost creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de bunuri în timpul regimului comunist.

Acţionarii FP sunt Ministerul Finanţelor Publice, cu 61,03% din capital la mijlocul lunii noiembrie, persoane fizice – 29,82% şi juridice – 9%.

SURSA:Mediafax