„Grecia, în sine, ca dimensiune, nu e un pericol sistemic pentru zona euro. Discutăm de o datorie de peste 300 de miliarde de euro. Nu e o datorie mică, dar, ca dimensiune pentru zona euro, nu este ceva de netrecut. Cred că mai degrabă riscurile și temerile cele mai mari sunt că dacă Grecia are probleme, acele probleme vor contagia și celelalte țări – Spania în primul rând, care e o țară foarte mare, și acolo discutăm de mii de miliarde”, susține Ionuț Dumitru.
Analistul crede că anunțarea falimentului Greciei sau ieșirea din zona euro sunt două scenarii extreme, care nu se vor pune în aplicare.
„Ambele variantele au o probabilitate mică pentru că sunt cele mai negative pentru Grecia, în primul rând. Excluderea Greciei din zona euro înseamnă că Greciei îi va fi imposibil să se finanțeze”, spune Dumitru. În plus, zona euro nu îşi permite să lase Grecia să falimenteze, de frica unui efect de contagiune."Cred că o restructurare ordonată a datoriei publice este cel mai probabil scenariu pentru Grecia", conchide președintele Consiliului Fiscal.