Primarul Allen Coliban a prezentat Consiliului Local din Brașov un proiect de hotărâre care viza operarea unui patinoar construit de Fundația Țiriac. Scopul ar fi de a oferi copiilor posibilitatea de a practica sporturile pe gheață. Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă de către consilierii locali.

Sorin Bâscă, economist și candidat PSD la Consiliul Local Brașov, a ridicat o serie de semne de întrebare cu privire la acest proiect. El susține că patinoarul oferit gratuit de Fundația Țiriac ar putea ascunde, de fapt, o afacere imobiliară.

Patinoarul construit de Fundația Țiriac, respins de consilierii din Brașov

Primarul Allen Coliban a prezentat Consiliului Local un proiect de hotărâre în care propunea ca municipalitatea să preia operațiunile patinoarului construit de Fundația Țiriac. Această propunere a captat atenția opiniei publice în momentul în care majoritatea din Consiliul Local a respins proiectul. Refuzul majorității consilierilor locali de a aproba proiectul a stârnit un val de critici și controverse în spațiul public. Astfel, consilierii au devenit subiectul unui linșaj mediatic.

Economistul Sorin Bâscă, care este și candidat al PSD la Consiliul Local Brașov, a venit cu detalii. El susține că patinoarul oferit gratuit de Fundația Țiriac ar putea ascunde, de fapt, o afacere imobiliară care se desfășoară pe seama brașovenilor care plătesc taxe și impozite.

„Un patinoar este cumva o chestiune care ține de siguranța națională sau de sistemul de apărare și ordine publică, astfel încât locația să fie secretă? Răspunsul este de o evidență care nu trebuie comentată, în sensul că municipalitatea nu ar fi putut, în mod legal, să își asume responsabilitatea unor investiții în rețeaua de drumuri și rețele de utilități pentru un amplasament „confidențial”. Investiții de ordinul milioanelor de euro, bani publici!”, spune Bâscă.

patinoar Ion Țiriac
Proiectul privind patinoarul lui Țiriac/SURSA FOTO: Bizbrasov

Unde ar urma să se construiască patinoarul lui Țiriac

Social-democratul afirmă că are informații privind locația propusă pentru construcția patinoarului în municipiul Brașov. Ea este situată între Cartierul Avantgarden și Centura Municipiului Brașov. Suprafața disponibilă pentru acest proiect este de aproximativ 45.000 de metri pătrați. Conform sursei citate, această zonă nu dispune în prezent de utilitățile necesare pentru a susține o bază sportivă sau alte activități.

Conform aceleiași surse, planurile pentru această locație implică construirea a trei blocuri de locuințe. Ele au regimuri de înălțime variabile. Unul este cu parter plus opt etaje plus patru etaje retrase. Cel de-al doilea cu aceeași structură și număr de apartamente. Al treilea bloc cu 203 de apartamente, arată bizbrasov.ro.

Proiectul prevede și terenuri de tenis și grădiniță

În plus față de facilitățile menționate anterior, proiectul include și un patinoar cu o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Ar mai fi vorba și de o grădiniță sau club sportiv cu o suprafață de 670 de metri pătrați.

Pe listă se mai află terenuri de tenis în aer liber pe o suprafață de 2010 metri pătrați, terenuri de tenis acoperite pe o suprafață de 2100 metri pătrați și o școală cu o suprafață de 760 de metri pătrați. Toate aceste facilități sunt planificate să fie deținute și operate de sectorul privat.

Conform proiectului, suprafața totală a spațiilor comerciale propuse ar fi de 9.810 de metri pătrați. Suprafața totală a locuințelor din cele 621 de unități locative ar fi de 50.490 de metri pătrați.

Drept de folosință asupra pe o perioadă de 49 de ani

În ceea ce privește patinoarul, propunerea lui Coliban prevedea ca municipalitatea Brașov să primească dreptul de folosință asupra acestuia pe o perioadă de 49 de ani. În schimb, municipalitatea ar fi trebuit să facă investiții de bani publici pentru a asigura branșarea la utilități a proiectului imobiliar privat asociat.

Chiar și contractul prezentat consilierilor locali indică faptul că dreptul de proprietate asupra patinoarului ar fi păstrat de Fundația Țiriac. Municipalitatea ar fi avut doar un drept de folosință. Acest drept de folosință ar fi putut fi revocat, conform aceluiași contract, printr-o simplă notificare, cu un preaviz de 6 luni.

În plus, conform acestui contract, municipalitatea nu ar fi avut posibilitatea să refuze preluarea în folosință a bazei sportive, chiar dacă aceasta nu ar fi fost adecvată pentru desfășurarea activităților. În același timp, municipalitatea Brașov ar fi trebuit să-și asume responsabilitatea pentru operaționalizarea, finanțarea, întreținerea, reparația și mentenanța patinoarului, chiar dacă acesta nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul municipalității.