Ion Țiriac nu se mai numără printre miliardarii lumii

Ion Țiriac, în vârstă de 84 de ani, cunoscut ca unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România, a anunțat că a decis să își doneze averea. Potrivit estimărilor publicațiilor de specialitate, se estimează că Țiriac are o avere de peste două miliarde de dolari.

De-a lungul anilor, Țiriac a dominat topurile celor mai înstăriți români. Cu o avere construită din rezultatele sale în tenis, el se numără printre miliardarii de la nivel global.

Cu toate acestea, Țiriac afirmă că nu mai deține aceeași bogăție. Într-o declarație recentă, fostul jucător de tenis a dezvăluit că și-a donat întreaga avere.

Conform revistei Forbes, se estimează că Țiriac deține o avere de aproximativ 2,1 miliarde de dolari. Fostul campion de tenis și-a construit imperiul prin investiții în sectorul bancar și în asigurări, extinzând ulterior paleta sa de oportunități în domeniul imobiliar.

Cu toate acestea, Țiriac afirmă că nu mai este un om atât de bogat. El a declarat că și-a donat întreaga avere către Fundația Ion Țiriac.

„V-am spus, am devenit bogat în ziua în care am intrat în restaurant și nu m-am uitat la prețul restaurantului, cât costă când plec cu nota.

Nu sunt bogat, am dat totul Fundației și cu plăcere. Și ce fac eu astăzi fac numai că am avut mai mult noroc decât alții”, a mărturisit Țiriac, citat de GSP.ro.

Ion Tiriac
Ion Țiriac / SURSA FOTO: Dreamstime

Fundația Ion Țiriac sprijină proiecte sociale și de mediu

La inițiativa fostului campion de tenis, Fundația Ion Țiriac a fost înființată și își investește resursele în mod regulat în numeroase proiecte sociale și de mediu. Astfel, fundația lui Țiriac contribuie la dezvoltarea comunităților și la protejarea mediului înconjurător.

Fiul său a oferit mai multe detalii despre cauzele în care investește fostul tenismen.

„Fundaţia Ţiriac donează anual, de peste 20 de ani, sume colosale către căminele de copii, azile de bătrâni, ajutoare pentru sportive, şcoli, grădiniţe, spitale, plantat milioane de copaci, biserici, maşini, avioane, campusuri sportive şi evenimente neaşteptate de dure (inundaţii, focare, cutremure, etc)”, declarat, la rândul său, Ion Alexandru Țiriac, fiul lui Țiriac senior.

Cu toate acestea, Țiriac explică faptul că nu și-a donat toată averea, doar 25% din profitul anual.

„Din 1990, sute de milioane şi, faptul că nu am făcut public, a fost alegerea noastră. Nu vă voi spune cât şi ce vom mai face, însă cel puţin 25% din profitul nostru, după ce plătim toate taxele, merge către caritate sau ajutoare şi aşa va fi cât trăieşte Fundaţia”, explica fostul tenismen.

Ion Țiriac este un fost jucător de tenis român, om de afaceri, investitor și fost căpitan al echipei naționale de tenis a României. După cariera sa în tenis, Țiriac a devenit un antreprenor de succes în diverse domenii, inclusiv imobiliare, sport, asigurări și media.

Este cunoscut și pentru implicarea sa în organizarea de evenimente sportive majore, cum ar fi turneul de tenis de la Madrid, precum și pentru poziția sa în cadrul unor organizații sportive internaționale.