"Ştiţi bine că nu comentez spusele altora. Eu rămân la opinia mea că o creştere bazată preponderent pe consum nu este una sustenabilă şi o spun toţi specialiştii în economie. Asta nu înseamnă că trebuie să reducem consumul, nu, trebuie să avem grijă şi de cealaltă latură – a investiţiilor publice, a măsurilor destinate încurajării investitorilor şi aici, sigur, putem cu tristeţe să constatăm că cel puţin partea guvernamentală pur şi simplu nu şi-a făcut treaba în acest an, avem foarte puţini bani investiţi de Guvern în lucrări publice. Or, se ştie foarte bine că marile lucrări publice sunt generatoare de creştere economică şi acestea au lipsit aproape cu desăvârşire în cursul acestui an. Poate la anul vom avea o abordare mai prudentă din partea guvernanţilor", a spus Iohannis, înainte de participarea a Summitul social dedicat locurilor de muncă de la Goteborg, întrebat cu privire la declaraţiile premierului Mihai Tudose.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că tendinţa de consum arată mai degrabă modernitate în cazul României şi nu trebuie privită ca o problemă.

"După ce Washington Post şi AFP au răspândit tot felul de 'false informaţii' privind creşterea economică a României, numind-o chiar 'tigrul Europei', Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, susţine, în Prognoza Economică Europeană pentru toamna lui 2017, că ţara noastră are a doua cea mai mare creştere economică din lume, după China. Stăm rău. Atât de rău încât am făcut a doua rectificare pozitivă din acest an, în care am alocat mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie, protecţie socială, infrastructură şi alte domenii prioritare ale guvernării. Totul cu respectarea ţintei de 2,96% deficit bugetar. Stăm atât de rău încât INS arată că producţia industrială are o creştere record de 7.7% în primele nouă luni ale anului", a scris Tudose, joi, pe Facebook.