Întâlnire la nivel înalt! Iohannis, Ciucă și Dîncu se pregătesc: ministrul francez al Apărării vine în România

În acest context, ambasada Franței în România a transmis o informare cu privire la modul în care va decurge vizita respectivă. Potrivit celor spuse, discuţiile se vor axa în special pe aprofundarea relaţiilor din domeniul apărării dintre cele două ţări.

„Discuţiile se vor axa în special pe aprofundarea relaţiilor din domeniul apărării dintre cele două ţări, în cadrul Parteneriatului strategic, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea în materie de armament. Ministrul francez va discuta, de asemenea, cu interlocutorii săi despre misiunile din Sahel, priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, precum şi despre situaţia regională din Europa de Est, în contextul în care Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi consolida prezenţa în România, în cadrul misiunilor NATO”, precizează ambasada Franței în România.

Anunțul a fost făcut în contextul tensiunilor NATO-Rusia

Amintim că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat săptămâna trecută că ţara sa este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Mai mult, NATO a lansat anterior un apel către Federația Rusă, pentru dezescaladarea tensiunilor.

Astfel, secretarul general Jens Stoltenberg a pledat încă o dată pentru calmarea situației și rezolvarea neînțelegerilor prin dialog și diplomație.

„Ne confruntăm cu un moment critic pentru securitatea euroatlantică. Acumularea militară a Rusiei în și în jurul Ucrainei continuă, cu peste 100.000 de trupe pe poziții și altele pe drum, inclusiv desfășurări semnificative în Belarus.

Facem apel la Rusia încă o dată să dezescaladeze situația imediat. NATO consideră cu fermitate că tensiunile și neînțelegerile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație. Nu prin forță sau amenințarea forței”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, în ziua de miercuri, 26 ianuarie.

NATO, mesaj dur pentru Vladimir Putin! Rusia

De asemenea, Stoltenberg a subliniat faptul că Rusia a fost cea care a tăiat relațiile diplomatice cu NATO. În acest sens, secretarul general al NATO anunță că Alianța este pregătită pentru o conversație reală cu Rusia pentru a asculta îngrijorările țării și pentru a pune capăt tensiunilor.

„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO a compus astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA. Relațiile NATO-Rusia. Rusia a tăiat relațiile diplomatice cu NATO, care ne îngreunează dialogul. Ar trebui să restabilim birourile din Moscova și Bruxelles. Ar trebui să folosim canalele pentru comunicare existente dintre armate pentru a promova transparența și a reduce riscurile și să folosim o linie civilă în caz de urgențe.

Securitatea europeană, inclusiv situația din Ucraina. Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene la care ne-am înscris cu toții, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare națiune să aleagă propriile condiții de securitate”, a spus acesta.