„Ne confruntăm cu inundații severe.

Vreau să transmis un mesaj de solidaritate famiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru ai ajuta pe oameni, pentru a le proteja gospodariile și pentru a le da celro afectați tot ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice.

Este tragic că aceste fenomene meteorologice s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmis condoleanțe famiilor indoliate”, a spus președintele Iohannis.

E nevoie de o schimbare

Șeful statului atrage atenția cu privire la faptul că aceste fenomene meteorologice sunt rezultatul unor schimbări climatice.

”Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fnomene meteo extreme în țara noastră. Luna iunie a acestui an a fost cea mai plioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval foarte scurt.

Este imperativă o schimbare de aboradre pentru a răspunde eficient unor situații de asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri, ele nu mai sunt suficiente. Conservarea pădurilor și campanii de împădurire sunt soluții la îndemână cu efecte benefice pentru protecția malurilro cursurilor de apă”, a mai spus șeful statului.

Ajutor de la UE

Potrivit șefului statului, pentru a rezolva o astfel de situație, viitoarele fonduri europene vor fi direcționate către conservarea fondului forestier și pentru campaniile de împădurire.

”O parte semnificativă a viitoarelor fonduri UE va trebui direcționată către proiecte legate de Green Deal. Vom face demersurile necesare pentru ca proiecte de acest tip să poată fi implementate. Conservarea fondului forestier și campaniile de împădurire sunt soluții aflate la îndemână care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurator cât și pentru protecția malurilor din perspectiva combaterii inundațiilor.

Împreună cu Guvernul om face toate demersurile necesare astfel încât probleme de acest tip să fie implementate. Această schimbare de mentaliatte este obligatoriu să aibe loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente”, a mai spus Iohannis.

Totodată, șeful statului a făcut apel la români să fie mai vigilenți și să evite zonele vizate de aceste fenomene.

”În contextul multiplicării avertizărilor meteorologice, fac apel la cetățeni: Fiți vigilenți, fiți precauți și evitați zonele care riscă să fie grav afectate”, a mai spus Iohannis.