Preşedintele Klaus Iohannis a tras un semnal un alarmă  că România se situează mult sub media Uniunii Europene în privinţa integrării tehnologiei digitale sau a utilizării serviciilor online.

„România continuă să se situeze mult sub media Uniunii Europene în ceea ce priveşte integrarea tehnologiei digitale sau utilizarea serviciilor online. Ponderea întreprinderilor inovatoare este în continuare sub 20%, ceea ce reprezintă un semnal clar că trebuie stimulate dezbaterile pentru a identifica soluţii mult mai bune decât cele de până acum. Următorul ciclu de guvernare trebuie dedicat consolidării avantajelor competitive pe care România le deţine. Provocările viitorului, inclusiv în ceea ce priveşte antreprenoriatul creativ şi implicarea centrelor universitare cu tradiţie în susţinerea agendei digitale şi a inovării, ar trebui să devină o preocupare constantă pentru orice decident politic, indiferent de partid sau ideologie”, afirmă şeful statului într-un mesaj transmis, joi, în cadrul evenimentului Innovation Labs-Demo Day 2020 de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Iohannis a susținut mai arată că schimbările profunde înregistrate la nivelul relaţiilor sociale şi de muncă generate de situaţia epidemiologică au demonstrat importanţa digitalizării şi a potenţialului de adaptare şi inovare.

„Privind în perspectivă, România are astăzi avantajul conectivităţii ridicate, al capitalului uman, dar mai ales al unui interes crescut pentru o transformare digitală accelerată. De aceea, dezvoltarea ţării noastre ar trebui să aibă în centru promovarea susţinută a saltului tehnologic. Remedierea decalajelor tehnologice şi de inovare presupune investiţii consistente, private şi publice, dar şi o strânsă colaborare a mediului de afaceri cu mediul universitar în planul inovării. În perioada următoare, dezvoltarea competenţelor viitorului şi promovarea bunelor practici în materie trebuie să devină o prioritate”,  a punctat Iohannis.

„Interconectarea cercetării-dezvoltării cu cât mai multe sectoare ale economiei noastre reprezintă deja o premisă esenţială pentru creşterea competitivităţii. De aceea, iniţiative precum Innovation Labs reprezintă un exemplu de bună practică, ce trebuie dezvoltat şi multiplicat. Inovarea constituie un motor esenţial al progresului economic. Aceasta contribuie decisiv la creşterea calităţii vieţii oamenilor, facilitează dezvoltarea mediului antreprenorial şi stimulează competitivitatea”, a spus președintele.