Presedintele CEC sta linistit. Are si de ce. Nici macar nu este nevoie ca avocatii institutiei pe care o conduce sa tergiverseze procesul de denuntare ca nelegal a contractului de fidejusiune/cautiune cu FNI si SOV Invest. O fac insisi investitorii, incapabili sa-si uneasca interesele.
Recunoasterea de catre Justitie a valabilitatii contractului de fidejusiune/cautiune este, fara nici un dubiu, un pas notabil pentru investitorii pagubiti. De asemenea, si foarte riscant. Euforia primei victorii cu adevarat importante din scurta existenta a Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI poate intoarce sortii de partea CEC.
Data semnarii contractului de fidejusiune/cautiune este 6 decembrie 1999. Valabilitatea documentului ce garanteaza sutelor de mii de investitori ca-si vor recupera macar o parte din bani este de un an de zile. Asadar, din luna decembrie a.c, nici o clauza din cele zece prevazute in contractul cu pricina nu mai sta in picioare. Ion Ghica, presedintele CEC, a anuntat deja ca, de indata ce institutia va primi hotararea Tribunalului Municipiului Bucuresti, va face recurs la Curtea de Apel. si daca nici aceasta instanta nu ia in seama argumentele CEC, poate Curtea Suprema de Justitie o va face. Procesele sunt abia la inceput, iar rapiditatea cu care prima instanta a solutionat problema nu este obligatorie si in cazul celorlalte. Acesta ar putea fi un prim punct vulnerabil pentru investitori. Nu unicul.
Investitorii nu se inteleg
In ipoteza in care verdictul final va fi in favoarea recunoasterii legalitatii contractului, pentru investitorii reuniti in asociatie, greul abia urmeaza. Intr-o perioada de timp extrem de scurta, ei au de „ars” o serie de etape fara de care banii nu le pot intra in buzunare. O prima etapa ar fi alegerea unui nou Consiliu de incredere. Acesta va trebui apoi sa faca demersurile necesare, alaturi de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru desemnarea Administratorului de fond. Iar Administratorul nou desemnat trebuie, la randul sau, sa se miste impecabil. Preluarea gestiunii de la SOV Invest, a tuturor documentelor ridicate de Politie pentru cercetarea fraudei, a restului cererilor de rascumparare, valorificarea activelor fondului, stabilirea valorii ce poate fi platita pentru unitatea de fond si, in final, cererea adresata CEC pentru completarea eventualei diferente sunt operatiuni contra cronometru.
Informatii de ultima ora demonstreaza insa ca nici pe departe timpul nu este cel mai mare dusman al pagubitilor. Ei insisi sunt cei care pot duce de rapa intreaga operatiune pentru recuperarea banilor. Neintelegerile dintre membrii asociatiei au facut imposibila convocarea Adunarii Generale a Investitorilor, deci desemnarea altui Consiliu de Incredere. Investitorii nu mai vor nici redeschiderea fondului (nepunandu-si problema ca cei care au ramas pe dinafara cu cererile de rascumparare au pierdut trenul). In momentul de fata, irosesc timp pretios, negandindu-se ca sfarsitul anului 2000 poate insemna pentru toti pierderea sperantelor de a mai recupera ceva de la FNI sau CEC.