Sediul nu arata ca un loc unde ai invita cu placere musafiri selecti. Este situat intr-o curte interioara, iar intrarea se face pe o scarita stramta ce duce intr-un secretariat de moda veche: fara calculator si cu maldare de hartii pe mese. Stefan Varfalvi, presedintele holdingului IMSAT, pare sa aiba la inima cu totul alte lucruri decat luxul, in ciuda disconfortului pe care aspectul locului l-ar da importantilor vizitatori.
Acestia nu sunt putini. Societatea bucuresteana este una din preferatele fondurilor de investitii straine care detin in momentul de fata nu mai putin de 80% din capitalul social al IMSAT. La fel, adesea trec pe la IMSAT reprezentantii unor case de brokeraj, care urmaresc regulat rezultatele companiei.
Mult mai confortabil pentru actionari devine, cu siguranta, momentul in care urmaresc rezultatele financiare ale IMSAT. Pentru al treilea an consecutiv, vanzarile companiei inregistreaza salturi semnificative: 8 milioane USD in 1996, 12,5 milioane USD in 1997 si 20 milioane USD in 1998. Actionarii sunt multumiti pentru ca sunt convinsi: odata cu vanzarile, creste si valoarea companiei.
„Cresterea valorii IMSAT sau a oricarei companii la care suntem actionari este ceea ce urmarim noi ca fond de investitii, iar acesta este scopul pe care trebuie sa-l urmareasca orice echipa manageriala mandatata de noi”, spune Pavel Coman, de la Romanian Investment Fund (RIF), cel mai important actionar al IMSAT. A inteles acest lucru echipa manageriala a IMSAT?
Probabil ca da. In calitate de companie aflata aproape in totalitate in mana fondurilor de investitii, abia daca are alternativa. Iar alegerea intre investitori directi sau investitori financiari a apartinut, de altfel, insasi echipei manageriale a IMSAT.
IMSAT (Intreprinderea de Montaj si Service pentru Automatizari si Telecomunicatii) a reusit sa treaca de la perioada de supravietuire, la cea de crestere. A fost infiintata in 1962 si a functionat pana in 1989 ca o retea de santiere imprastiate pe intreg cuprinsul tarii. Dezintegrarea acestora dupa 1990 a fost evitata prin reorganizarea punctelor de lucru din tara, care s-au transformat in societati comerciale. Sefii de santiere, impreuna cu personalul IMSAT, au infiintat Industrial Invest Grup SA (presedinte Stefan Varfalvi), devenit actionar la IMSAT Bucuresti cu un procent de 31% (redus apoi la 9% dupa vanzarea unor actiuni catre investitori privati). La randul sau, IMSAT Bucuresti a devenit actionar majoritar sau principal la cele 28 de societati infiintate pe teritoriul tarii, din fostele santiere (fiecare dintre aceste societati poarta si numele IMSAT).
Noua structura de organizare i-a adus IMSAT o mai mare mobilitate si, in acelasi timp, a putut fi pastrata legatura cu mari beneficiari precum RENEL. Intrarea in alte domenii a fost, de asemenea, una dintre deciziile inspirate ale conducerii IMSAT. Firma s-a specializat in sisteme de securitate si a reusit sa atraga in clientela sa majoritatea bancilor romanesti. De asemenea, a devenit un furnizor de servicii pentru SNCFR.
O majorare de capital ce a avut loc in 1997 a schimbat aproape total structura de proprietate a IMSAT. O serie de fonduri de investitii cum sunt Romanian Investment Fund, SociA