‘Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) salută declaraţiile premierului României, Victor Ponta, făcute la Washington cu ocazia vizitei oficiale pe care o desfăşoară în Statele Unite ale Americii. Primul-ministru a afirmat în mod solemn că legislaţia este favorabilă investiţiilor şi că acordă o mare atenţie predictibilităţii. În acest context, RWEA doreşte să afirme rolul fundamental al predictibilităţii şi îi solicită domnului prim-ministru să nu promulge prin hotărâre de guvern Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiilor Regenerabile, document care schimbă practic regulile în timpul jocului şi provoacă o profundă nelinişte în rândul investitorilor, care sunt în situaţia de a nu şti când proiectele pe care le dezvoltă vor putea deveni operabile’, se arată în comunicat.

Potrivit investitorilor din sectorul eolian, acest Plan de Acţiune este parte a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 57/2013 care modifică legea energiilor regenerabile

‘Respectivele modificări vizează micşorarea beneficiilor producătorilor de energie regenerabilă şi, totodată, ridică mari obstacole investiţiilor în acest domeniu pe termen mediu şi lung. Drept urmare, solicităm Guvernului o revizuire grabnică a OUG 57/2013 în spiritul celor afirmate de premier la Washington. În caz contrar, vom fi în situaţia de a constata o diferenţă majoră între declaraţiile pe care autorităţile române le fac în străinătate şi acţiunile efective desfăşurate în ţară’, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii RWEA au adăugat că industria eoliană totalizează în acest moment investiţii de înaltă tehnologie de 4 miliarde de euro şi livrează circa 8,5% din electricitatea României, contribuind semnificativ la scăderea dependenţei României de importurile de energie.

‘În acelaşi timp, industria eoliană este unul din motoarele principale ale scăderii preţului la energia electrică utilizată în industrie. Scăderea din primele 10 luni ale acestui an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut este de aproximativ 25%, compensând din plin plata certificatelor verzi aferente producţiei de electricitate din surse regenerabile’, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres