„Într-o săptămână au fost mai multe cereri oficiale, din mai multe state, inclusiv ambasade străine care se interesează pentru acest program. Din patru ţări am solicitări oficiale pentru a primi informaţii că ar fi investitori interesaţi”, a spus Cseke.

Guvernul a adoptat patru note prin care li se cere autorităţilor locale din judeţele Mureş, Iaşi, Timiş şi Dolj trecerea unor terenuri din proprietatea publică a acestora în proprietatea Ministerului Sănătăţii, pentru construcţia spitalelor regionale de urgenţă în parteneriat public – privat. Acestora li se adaugă o suprafaţă pe care Ministerul o deţine deja în Bucureşti şi pentru care nu mai este nevoie de transfer, după cum afirma ministrul Cseke, săptămâna trecută.

Pentru aceste proiecte, la Târgu Mureş, Consiliul Judeţean deţine un teren de 8,1 hectare, în judeţul Iaşi este o proprietate în domeniul public al comunei Holboca de 12 hectare, în judeţul Timiş, Consiliul Local al Municipiului Timişoara deţine un teren de 10 hectare, iar în Craiova CJ Dolj are un teren de şapte hectare, a precizat Cseke.

„Secretariatul General al Guvernului va emite o solicitare oficială pentru aceste terenuri şi sperăm că, în primele şedinţe de consiliu local sau judeţean, se vor aproba, astfel încât să poată fi trecute în domeniul public al statului şi să putem începe demararea procesului, pentru un parteneriat public – privat de construcţie de spital regional de urgenţă în aceste locaţii”, a spus ministrul Sănătăţii.

Statul participă la proiecte cu terenul, urmând ca anumite secţii la aceste spitale regionale în parteneriat public – privat să fie transferate de la spitalele de stat şi să aibă astfel finanţarea asigurată de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

”Statul, în principal, nu vine cu altceva în afară de terenul pe care îl are sau îl va avea în proprietate. Aceste spitale regionale vor lua fiinţă prin transferul secţiilor din spitalele clinice judeţene de urgenţă. Secţiile vin din spitalele judeţene şi, eventual, alte secţii vor veni din alte spitale. Având în vedere că şi astăzi aceste secţii acoperă o regiune mai mare din punct de vedere medical, eu cred că este asigurată aproape sigur, pentru foarte mulţi ani de aici înainte, finanţarea acestora de la Casa Naţională”, a precizat Cseke.

Cele şase spitale de urgenţă vor fi contruite la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, costurile ridicându-se la 1,5 miliarde euro.