Se construiește un spital cu 300 de paturi în Sectorul 6

În sectorul 6 va funcționa un spital nou-nouț cu 300 de paturi. Miercuri, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a semnat, la Paris, un acord cu Tomáš Boček, viceguvernatorul BDCE pentru Ţările Beneficiare, în ceea ce privește un grant în valoare de 1.846.000 euro, destinat spitalului din Sectorul 6. Acest spital reprezintă primul proiect de acest gen construit de o autoritate publică în București în ultimii 34 de ani.

Fondurile primite sunt nerambursabile și vor fi alocate pentru asistență tehnică. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Consiliere InvestEU. Evaluarea și analiza proiectului spitalului din Sectorul 6 au fost efectuate încă din 2022 de către specialiștii BDCE.

Această finanțare vine după aproximativ doi ani de demersuri, conform comunicatului de presă emis de Primăria Sectorului 6.

„După o muncă titanică, iată că au venit şi primele rezultate. Faptul că am primit aceşti bani ne demonstrează că proiectul este unul matur şi extrem de important, care a îndeplineşte toate condiţiile. BDCE finanţează doar proiecte bine întocmite. Din partea băncii, primim expertiză în construirea şi managementul spitalelor, experţi care să ne îndrume pe tot parcursul implementării. Spitalul generalist va fi unul complex, cu peste 300 de paturi, zece secţii, opt săli de operaţii, şapte săli de naşteri şi compartiment de primiri urgenţe. Va fi construit pe Bd. Timişoara 101 E, între Militari şi Drumul Taberei, aproape de Autostrada A1, de unde vor putea fi preluate rapid şi victimele accidentelor rutiere”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, conform sursei citate.

În etapa următoare, spitalul va beneficia de o finanțare suplimentară în valoare de 72,9 milioane de euro din partea BDCE. Această sumă va fi completată de fonduri europene, precum și de alocări financiare din bugetul local și de la nivelul statului. Costul total estimat al proiectului se ridică la peste 145 de milioane de euro.

Ciprian Ciucu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Date despre Spitalul Sectorului 6:

 • Cost estimat: 145.839.091 euro;
 • Suprafaţă totală: 30.413 mp (din care 15.400 pentru spaţii spitaliceşti);
 • 307 paturi (257 cu spitalizare continuă şi 50 cu spitalizare de zi);
 • 8 săli de operaţii;
 • 7 săli de naşteri;
 • 75 de cabinete medicale;
 • 10 secţii: Cardiologie, Chirurgie, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie, Obstetrică Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă adulţi si Unitate Terapie Intensivă neonatologie.
 • 1 compartiment de primiri urgenţe de 1.689 mp.

Până la sfârșitul anului 2023, au fost finalizate etape importante ale proiectului spitalului din Sectorul 6:

 • Studiul de fezabilitate a fost completat și indicatorii tehnico-economici au fost aprobați în cadrul Consiliului Local Sector 6.
 • Documentația urbanistică necesară proiectului, inclusiv Planul Urbanistic de Detaliu, a fost întocmită și aprobată.
 • Lucrările pentru devierea rețelelor care afectează terenul, precum liniile de înaltă tensiune și conductele de gaz, au fost finalizate, iar Primăria Sectorului 6 a semnat contractele de execuție. Aceste lucrări sunt în curs de desfășurare.
 • În paralel cu lucrările din teren, autoritatea locală a demarat procedura de achiziție pentru un expert tehnic extern specializat în proiecte de investiții similare, responsabil de elaborarea caietului de sarcini pentru Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță. Acest document va sta la baza licitației pentru realizarea fizică a spitalului.