El a explicat că, în context, la acest lucru contribuie, printre altele, și partea care se referă la agricultură şi în care se fac toate eforturile pentru absorbţia a cât mai multor fonduri europene. ”Sigur aici, faţă de anul trecut când în aceeaşi perioadă era o absorbţie de circa 6,7 %, acum ne apropiem de 13% şi înţeleg că sunt şanse mari de deblocare la începutul verii pentru ceea ce înseamnă transporturi şi competitivitate, unde sunt fonduri consistente”, a spus consilierul, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene pe programul 2007 – 2013, România ar putea ajunge la un nivel de 50%.

”Speranţa, şi nu una deşartă, a ministrului Fondurilor Europene este de a încerca să ne apropiem undeva de 50% din absorbţia fondurilor, ceea ce înseamnă în jur de 9 – 10 miliarde euro pentru anul acesta. Sigur că acestea sunt fonduri care sunt angrenate direct şi creează dezvoltare pe orizontală, dar şi oportunităţi noi pentru investorii străini”, a mai spus el, potrivit aceleiași surse.
Acesta a vorbit despre forţa de muncă, un element în plus pentru atragerea investitorilor străini, odată cu atingerea unei macro-stabilităţi din punct de vedere economic în România.
”Cum am mai spus-o şi în alte dăţi, este prima dată după mult timp când conjunctura mondiala ne este favorabilă: marii producătorii – numele mari din economia europeană şi nu numai – au început din varii motive, printre care şi creşterea preţului forţei de muncă, să vină înapoi dintre Asia spre Europa”, a explicat Georgian Ghervasie.

Acesta a subliniat că macrostabilitatea economică va susţine ritmul de creştere a investiţiilor străine directe. Potrivit datelor prezentate de consilierul premierului, România stă bine la capitolul şomaj, sub 7%, ceea ce înseamnă o jumătate din media europeană.

”Exporturile au crescut cu peste 8%, în primul trimestru 2013 faţă de aceeaşi perioadă din 2012, producţia industrială a crescut cu 4,7%, în acelaşi interval menţionat anterior, creşterea economică preconizată pentru anul acesta este de 1,6%, dar credem că va fi depăşită”, a adăugat Georgian Ghervasie, potrivit aceleiași surse.