Premierul Florin Cîţu s-a aflat joi, 10 iunie, la Timişoara, unde a susţinut şi o conferinţă de presă la sediul Consiliului Judeţean Timiş, alături de Alin Nica, preşedintele CJ Timiş.

Proiecte importante la Aeroportul Timişoara: “România trebuie să devină un hub cargo”

Cîţu a subliniat importanţa deschiderii unui nou terminal la Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” din Timişoara şi spune că există planuri pentru extinderea aeroportului cu o componentă cargo.

“A fost o vizită foarte bună până acum. Ştiţi foarte bine că acest mandat este definit sau se axează pe investiţii. Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost la aeroport, să vedem noul terminal. Este un lucru bun că avem un terminal nou, ceea ce arată clar că Timişoara şi judeţul Timiş se dezvoltă, pentru că acesta este semnul.

Ai nevoie de un nou terminal, un aeroport care se dezvoltă, îţi arată clar că ai mai mulţi oameni care vin, mai multe companii. Am discutat acolo despre un posibil proiect de dezvoltare a aeroportului pe viitor. Ne gândim la această componentă cargo, de a o dezvolta mai mult.

Aveţi asigurarea mea că mă voi implica pentru ca să putem face acest proiect viabil cât mai curând. România trebuie să devină un hub cargo pentru această zonă regională sau pentru Europa”, a declarat, joi, şeful Guvernului.

Atac la adresa primarului Dominic Fritz: Să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a criticat Primăria Timişoara, condusă de Dominic Fritz (USR PLUS), pentru că municipalitatea a transmis foarte târziu cererea de finanţare pentru achiziţionarea de certificate verzi pentru furnizorul de termoficare Colterm.

“Primăria Timişoara este una dintre cele mai bine finanţate din România. Problema e că acea cerere a venit prea târziu şi m-aş întreba de ce. Aceste certificate verzi se cumpără din timp. Cererea a venit în momentul în care se emitea acea amendă.

Poate e un moment bun de reformă, să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului, de ce nu s-au plătit certificatele verzi. Mai sunt şi alte municipalităţi care şi-au plătit certificatele verzi din propriii bani, cum ar fi Constanţa. Există ordonanţa care permite autorităţilor locale să se împrumute pentru a cumpăra certificatele verzi”, a precizat Florin Cîţu.

Pe 14 mai, Colterm a primit o decizie de impunere pentru 106,86 milioane de lei (circa 21,6 milioane de euro) din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu. Motivul: nu a avut “numărul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 și nerestituite în anul 2020”. Colterm trebuie să plătească amenda până pe 20 iunie şi să cumpere certificatele aferente anului 2020.

Sursă foto: Guvernul României, captură video