Este vorba despre un echipament medical performant, cu ajutorul căruia vor putea fi făcute intervenţii chirugicale pe creier şi la coloana vertebrală.

Investiție de 5 milioane în Spitalul din Galați

Sistemul este format dintr-un dispozitiv de neuronavigaţie, un aspirator ultrasonic, un ecograf intraoperator şi o trusă endoscopică.

„Practic, cu acest sistem de ultimă generaţie, Galaţiul devine un centru regional de neurochirurgie. În plus, acum avem a doua cea mai dotată secţie de neurochirurgie din Moldova. Cu ajutorul acestui sistem, se poate crea un mediu virtual cu imaginile obţinute la tomograf, astfel încât medicii să poată localiza cu precizie leziunile cerebrale profunde. Apoi, se pot îndepărta pe cale chirurgicală tumorile şi hematoamele fără afectarea vaselor de sânge ale creierului. Noul echipament permite medicilor să vadă chiar în timpul intervenţiilor chirurgicale dacă mai există ţesut tumoral, iar cu trusa endoscopică se pot realiza şi la Galaţi operaţii de hernie de disc minim invazive. În plus, cu ajutorul acestui echipament medical vom putea face primii paşi şi în domeniul neurochirurgiei vasculare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.