“Dan Şova a asigurat delegaţia germană de faptul că Guvernul României, împreună cu autorităţile locale, vor face toate eforturile necesare pentru asigurarea unui bun climat investiţional, astfel încât compania germană să aibă cele mai bune condiţii pentru a-şi desfăşura şi dezvolta investiţia”, se arată în comunicatul remis de Departamentul pentru proiecte de infrastructură.

 Astfel grupul din Stuttgart va investi peste 300 de milioane de euro în filiala sa din România, Star Transmission, pentru a servi segmentul de vârf al cererii în cutii de viteze şi componente ale sistemelor de transmisie ale Mercedes.
 
Grupul german Daimler a anunţat încă de la finele lunii aprilie că a decis să îşi extindă capacitatea de producţie a fabricilor din Sebeş şi Cugir, judeţul Alba. “Extinderea reţelei noastre de producţie va include o locaţie suplimentară pentru asamblarea cutiilor de viteze, concepută pentru a completa capacităţile noastre existente. Scopul nostru este de a satisface cererea mare a clienţilor, cu o flexibilitate mai mare în viitor”, a declarat Andreas Renschler, membru al Consiliului de Administraţie Daimler pentru Producţie şi Achiziţii Publice Mercedes-Benz Cars şi Mercedes-Benz Vans, scria capital.ro în luna aprilie.

Ţinând cont de faptul că producţia din Stuttgart este supraîncărcată şi lipseşte spaţiului necesar dezvoltării producţiei de cutii de viteze, vor fi construite locaţii suplimentare. „De peste 10 ani, Star Transmission continuă să fie un partener de încredere al locaţiilor noastre producătoare de sisteme de transmisie, din Germania. Având în vedere situaţia actuală și în baza experienței si colaborarii excelente cu Star Transmission, opțiunea pentru asigurarea capacităților necesare de asamblare suplimentară, într-o manieră flexibilă, este de a extinde activitățile din România.”, explică Peter Schabert, Directorul de Producţie pentru Sisteme de Transmisie a Mercedes-Benz şi al Fabricii Mercedes-Benz din Untertürkheim.  Angajaţii români vor urma un program special de calificare. Ei vor participa timp de mai multe luni la fabrica din Untertürkheim, în echipe de asigurare a calității, de întreținere și de logistică, pe lângă cele de producție.

Unitatea de producţie Daimler, Star Transmission, a fost înființată în anul 2001. În prezent, compania și cei aproximativ 800 de angajați din locațiile Cugir şi Sebeş produc componente pentru motoarele și cutiile de viteze ale autoturismelor actuale Mercedes-Benz, precum și cutii de viteze pentru modelele mai vechi, pentru asigurarea pieselor de schimb.

Planuri mari la Sebeş

Nemţii preconizează că o nouă generație de cutii de viteze automate va fi, de asemenea, fabricată în noua reţea de producție care implică locațiile din Stuttgart (producție completă, inclusiv asamblare) și Sebeș (doar asamblare) începând cu anul 2016.

Rațiunea acestui plan este cererea în continuă creștere pentru cutii de viteze. Fabrica de cutii de viteze localizată în Stuttgart-Hedelfingen, parte a fabricii din Untertürkheim, se află astăzi deja la capacitate maximă. Întregul spațiu disponibil a fost dezvoltat treptat în ultimii ani, astfel încât locaţia – din cauza localizării sale geografice speciale, în partea de sus a Văii Neckar din Stuttgart – a atins nivelul său maxim de extindere, fără alte posibilităţi.