Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că finanţează 322 proiecte dedicate înfiinţării, modernizării şi extinderii diferitelor tipuri de instituţii de învăţământ din mediul rural, prin submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Investiţiile totale se vor ridica la 118,4 milioane de euro.

Dintre acestea, 259 de proiecte au ca scop înfiinţarea şi modernizarea grădiniţelor din mediul rural – numai a celor din afara incintei şcolilor din mediul rural. Valoarea publică contractată a acestora este de 93 de milioane de euro. AFIR precizează că au fost deja finalizate 26 de proiecte, cu o valoare publică de 7,5 milioane de euro. În zona ITI Delta Dunării sunt în curs de implementare 6 proiecte, cu o valoare publică de 1,6 milioane euro.

41 proiecte pentru creşe şi after-school; 22 de proiecte pentru instituţii de învăţământ secundar superior

Pentru înfiinţarea şi modernizarea creşelor precum şi a infrastructurii de tip after-school (numai a celor din afara incintei şcolilor din mediul rural), AFIR a încheiat contracte de finanţare pentru 41 de proiecte, cu o valoare publică de 15,5 milioane euro. Trei dintre acestea, contabilizând 1,3 milioane euro, sunt deja finalizate. În zona ITI Delta Dunării sunt în curs de implementare două proiecte, pentru care beneficiarii au solicitat fonduri europene nerambursabile de 639 mii euro.

Pentru extinderea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ secundar superior (filiera tehnologică cu profil resurse naturale şi protecţia mediului şi a şcolilor profesionale în domeniul agricol), AFIR a contractat fonduri europene nerambursabile în valoare de 9,9 milioane euro pentru 22 de proiecte. Două dintre acestea, în valoare de 978 mii euro sunt deja finalizate. În zona ITI Delta Dunării este în curs de implementare un proiect, în valoare de 495 mii euro, scrie Agerpres.

Deşi acest tip de investiţii este încadrat ca infrastructură de bază la scară mică, impactul pe care îl au asupra comunităţii este unul semnificativ. Din punct de vedere al rezultatului pe termen lung al finanţărilor oferite prin PNDR 2020, implementarea acestor tipuri de proiecte face parte din acţiunile de promovare a activităţilor socio-culturale, crescând în acelaşi timp prestigiului localităţilor din zonele rurale, subliniază Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.