Institutiile care ofera cursuri pentru cele patru limbi de larga circulatie sunt aproximativ 50 in Romania. Dintre acestea, unele functioneaza in stransa legatura cu universitatile si Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cele mai multe facultati de limbi straine organizeaza si cursuri la cerere, pentru persoane private sau firme. Centrele de pe langa universitati, ca de exemplu, ARIEL, au ca avantaj calificarea inalta a persoanelor care sustin cursurile, si, nu in ultimul rand, taxele destul de scazute. In ceea ce priveste metoda de predare-invatare, centrele private care organizeaza cursuri beneficiaza de grade de calitate relativ diferite. In acest sens o siguranta ridicata prezinta centrele care sunt acreditate de catre Quest Romania (Romanian Association for Quality Language Services). Quest este membru asociat al EAQUALS (European Association for Quality Language Services), asadar emite asa-numitele „pasapoarte lingvistice” recunoscute in Uniunea Europeana.
Rom Communicate face parte din categoria centrelor private care furnizeaza cursuri pentru companii. „Firmele multinationale prefera cursurile orientate spre nevoile lor, si flexibile. Clientul este invitat sa aleaga unde, in ce zile, la ce ora, cu ce frecventa si pentru cate persoane se va desfasura cursul. Tot el va decide curriculum-ul cel mai potrivit nevoilor sale, din optiunile oferite de catre furnizor”, ne spune Mihai Ganj, director de programe la Rom Communicate.
„O limba straina poate fi invatata la nivel conversational in doua saptamani, cu sase sau opt ore de curs pe zi”, ne spune Philippe Nevo, director al centrului Eurolangue. „Pentru cursurile de limbaje straine de specialitate este nevoie de o perioada mai lunga. De asemenea, este absolut necesar ca profesorul sa fie vorbitor nativ al limbii respective”, adauga Nevo. Angajatii sunt „scoliti” la sediul centrului sau al companiei si dupa un orar flexibil. Si preturile sunt, in acest caz, negociabile.
Desigur, o varianta valabila, la care apeleaza, de regula, cei mai multi dintre potentialii cursanti, sunt lectiile particulare. Pretul in medie este de 300.000 de lei pentru o sedinta. Dezavantajul este lipsa vreunui atestat de absolvire, la finalul cursului. Avantajul este ca meditatorul ales prezinta mai multa siguranta, fiind o persoana recomandata sau chiar o cunostinta personala. Pe de alta parte, majoritatea centrelor de limbi moderne care emit certificate dispun acum de cadre didactice universitare sau de liceu.