George Simion a declarat că stabilitatea economică nu se poate obține prin majorarea taxelor, ci prin eliminarea persoanelor incompetente din administrațiile publice locale și centrale. El a acuzat actuala guvernare de amânarea reformelor din cauza alegerilor succesive și de creșterea datoriei naționale prin promovarea clientelei politice.

George Simion a criticat guvernul pentru un deficit bugetar istoric

Simion a criticat guvernul pentru un deficit bugetar istoric de 9,3%, care în realitate ar fi mai mare, și a susținut că acest dezechilibru fiscal a fost premeditat. De asemenea, a afirmat că evoluția cursului leu-euro a fost controlată de băncile naționale în România și alte state din afara zonei euro și a menționat o estimare a guvernatorului BNR, conform căreia cursul ar putea depăși pragul de 5 lei în 2025.

„Cursul leu-euro a fost ţinut în frâu şi la noi şi în Polonia şi în ţări care încă nu au intrat în zona euro de către băncile naţionale. În aceste zile am fost acuzat pe nedrept de o grămadă de lucruri. Mă bucur că în sfârşit avem un nou Papă astăzi, pentru că mai lipsea să fiu acuzat că sunt vinovat şi de nealegerea noului Papă. Am avut un guvern, care în mare parte astăzi stă în spatele lui Nicuşor Dan, vinovat pentru un deficit bugetar istoric, record, 9,3% oficial, dar în realitate ştim că este mai mare. Aşa că eliminarea oamenilor incapabili din administraţiile locale şi centrale, din fruntea guvernului, un plan de măsuri concrete reprezintă alternativa la creşterea taxelor care nu presupune decât austeritate.

Sigur că din cauza şirului de alegeri aceste măsuri au fost amânate de actuala guvernare. Şi-au bătut joc de români prin acele ordonanţe-trenuleţ, şi-au bătut joc de toţi pensionarii, de la cei militari la cei cu grupe de muncă şi continuă să facă acest lucru când amantele lor, pilele, prietenii lor sunt acolo în fruntea statului şi contribuie la mărirea datoriei naţionale şi la intrarea ţării în faliment. Acest curs era preconizat pentru 2025 să treacă de 5 lei, aşa cum a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu”, a afirmat Simion.

George Simion Nicusor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos / Mălina Norocea

Nicușor Dan a respins acuzațiile

În replică, Nicușor Dan a respins acuzațiile și a susținut că afirmația lui Simion privind implicarea actualului guvern în sprijinul său ar fi una politicianistă. Totodată, a prezentat patru direcții de acțiune pentru echilibrarea financiară: creșterea absorbției fondurilor europene, combaterea marii evaziuni fiscale, limitarea cheltuielilor publice nesăbuite și profesionalizarea companiilor de stat prin eliminarea influenței politice.

Referitor la cursul valutar, Nicușor Dan a argumentat că lipsa de încredere a piețelor financiare ar fi cauzată de discursul așa-zis haotic al lui George Simion, care face referiri la alegeri anticipate, referendumuri și la numirea lui Călin Georgescu ca prim-ministru.

„Noi am venit aici la o dezbatere politică, dar să nu o dăm în politicianism. Această afirmaţie că guvernul e în spatele meu este o afirmaţie politicianistă. Domnul Simion este în alianţă, la Consiliul General Bucureşti, la Sectorul 2, la Bacău, la Focşani, la Suceava, la Prahova cu PSD-ul.

Sunt cineva care, înainte de a promite, a făcut. Am făcut lucrul ăsta la Primăria Capitalei. Am găsit datorie trei sferturi din bugetul anual şi am redresat şi azi avem un rating individual patru trepte peste ratingul naţional. Spune cineva care a făcut ceva în zona financiară. Am avut o politică nesăbuită guvernamentală, ani de zile şi sunt patru lucruri pentru echilibrare financiară: absorbţia fondurilor europene, mai important, şi aici preşedintele are un rol important, marea evaziune fiscală, asta legat de venituri, limitarea cheltuielor nesăbuite ale statului, borduri, panseluţe şi multe altele şi eliberarea pilăraiei din companiile de stat

Creşterea cursului vine din neîncrederea mediului financiar pentru ce poate să facă un preşedinte Simion. Pentru că vorbeşte de referendum, pentru turul doi înapoi, vorbeşte de alegeri anticipate, vorbeşte de naţionalizare, vorbeşte de Călin Georgescu prim-ministru al României. Ăsta motivul pentru care mediul financiar nu are încredere. Ăsta e motivul pentru care a crescut cursul, ăsta este motivul pentru care o să avem inflaţie, ăsta e motivul pentru care oamenii o să plătească rate mai mari la creditele lor, pentru care firmele o să plătească dobânzi mai mari la creditele lor. Ăsta e motivul pentru care românii o să plătească facturi mai mari. Pentru că nu reuşiţi să proiectaţi încredere în guvernarea dumneavoastră viitoare, pentru că nu reuşiţi să proiectaţi decât haos”, a spus Nicușor Dan.

Folosirea resurselor naturale ale ţării pot aduce bunăstare

De asemenea, Nicuşor Dan a spus că ajutorarea celor în situaţii dificile ţine de bani, propunând soluţii pe care le-a implementat la Primăria Capitalei.

„Toate lucrurile – şi sănătatea, şi protecţia socială – vin din bani. Am spus cum trebuie statul să echilibreze financiar pe termen scurt, pe termen lung trebuie să echilibreze economia, pe zona de persoane vulnerabile statul trebuie să aibă grijă de abandonul şcolar şi există măsuri sociale care însă nu sunt sistematice – masă caldă, transport. Vorbim de persoane vulnerabile şi aici trebuie să ne ducem către îngrijire din centre în comunitate. Vorbim de victimele violenţei domestice şi trebuie ca acestea să ştie că pot să aibă acces la un loc unde să stea şi consiliere psihologică şi găsirea unui loc de muncă. Toate astea înseamnă bani şi pentru bani trebuie să ne concentrăm la a elimina risipa statului”, a afirmat Nicuşor Dan.

De partea cealaltă, George Simion susţine că „reindustrializarea României” şi folosirea resurselor naturale ale ţării pot aduce bunăstare.

„Eu nu încurajez mărirea numărului de oameni care sunt prizonieri şi trebuie asistaţi social. Românii au nevoie de locuri de muncă bine plătite. (…) Folosirea resurselor naturale pe care le avem şi transformarea lor  prosperitate reală şi durabilă. (…) Guvernul le dă sub formă de umilinţă pentru români. Disparităţile sociale nu vor fi eliminate cu ajutoare sociale, cu cupoane, cu tichete. Aceste disparităţi vor dispărea când reindustrializăm ţara”, a afirmat George Simion.

George Simion a declarat că un curs euro „era preconizat pentru 2025 să treacă de 5 lei”

În același timp, George Simion a declarat, în cadrul dezbaterii pentru cursa prezidențială, că un curs euro „era preconizat pentru 2025 să treacă de 5 lei, așa cum a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu”.

„Cursul leu-euro a fost ținut în frâu și la noi, și în Polonia și în țări care încă nu au intrat în zona euro de către băncile naționale. În aceste zile am fost acuzat pe nedrept de o grămadă de lucruri. Mă bucur că în sfârșit avem un nou Papă astăzi, pentru că mai lipsea să fiu acuzat că sunt vinovat și de nealegerea noului Papă. Am avut un guvern care, în mare parte astăzi, stă în spatele lui Nicușor Dan, vinovat pentru un deficit bugetar istoric, record 9,3%, oficial.

Dar în realitate știm că este mai mare. Așa că eliminarea oamenilor incapabili din administrațiile locale și centrale, din fruntea guvernului, un plan de măsuri concrete reprezintă alternativa la creșterea taxelor, care nu presupune decât austeritate”, a spus Simion.

Simion a mai spus și că măsurile de austeritate care ar fi trebuit să fie impuse de actualul guvern au suferit întârzieri „din cauza șirului de alegeri”. El a subliniat și că guvernul și-a bătut joc de români.

„Sigur că din cauza șirului de alegeri, aceste măsuri au fost amânate de actuala guvernare. Și-au bătut joc de români prin acele ordonanțe-trenuleț. Și-au bătut joc de toți pensionarii, de la cei militari la cei cu grupe de muncă și continuă să facă acest lucru când amantele lor, pilele, prietenii lor sunt acolo în fruntea statului și contribuie la mărirea datoriei naționale și la intrarea țării în faliment. Acest curs era preconizat pentru 2025 să treacă de 5 lei, așa cum a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu”, a explicat candidatul.

Simion a afirmat că fondurile UE nu trebuie să meargă către Ucraina, ci către cetăţenii UE

Vorbind despre fondurile UE, Simion a afirmat că acestea nu trebuie să meargă către Ucraina, ci către cetăţenii UE.

„Avem o mare problemă cu piaţa forţei de muncă şi asta o cunosc antreprenorii români, cei care încearcă să plătească impozite în ţara noastră. (…) Conform datelor noastre, sunt peste şase milioane de români care lucrează peste hotare, fondurile UE nu trebuie să meargă către Ucraina, către altcineva decât către cetăţenii UE, către români, către copiii românilor şi către rezolvarea acestei probleme de pe piaţa forţei de muncă. Vedem în Bucureşti, în Cluj, indieni, pakistanezi, oameni din Bangladesh şi din alte state terţe, dar pe noi ne îngrijorează românii, pierderea locurilor de muncă pentru români sau lipsa unor locuri de muncă bine plătite”, a declarat Simion.

Nicuşor Dan a vorbit despre principalele revendicări ale românilor din diaspora.

„Bineînţeles că există nişte revendicări concrete ale lor, serviciile consulare, faptul că în momentul în care un oficial român se duce acolo şi are o discuţie cu un oficial din ţara respectivă, ei nu sunt băgaţi în seamă. Faptul că se întorc în România şi nu este cineva care să-i lumineze, să-i ghideze în hăţişul birocratic şi de multe ori se întorc înapoi, pentru că de multe ori găsesc mentalitatea că: eu sunt funcţionar aici şi eu sunt şef aici. Cel mai important lucru pe care îl vor oamenii ăştia de la noi este ca ei să ştie că statul român ştie că ei există acolo. Ăsta este lucrul cel mai important. Ei nu sunt reprezentaţi suficient în Parlamentul României, au mult prea puţine locuri faţă de numărul lor şi în general relaţia lor cu autoritatea este insuficientă. Cursurile de limba română pentru copiii lor sunt absolut insuficiente”, a precizat Nicuşor Dan.