Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma ploilor torenţiale şi a furtunilor care au provocat inundaţii pe insula grecească Evia în weekend, au precizat duminică autorităţile, potrivit Reuters.

Trei dintre victime, printre care şi un bebeluş, au fost descoperite în localitatea Politika, iar alte patru, în satul Amfithea şi regiunea Bourtzi din centrul insulei Evia, la nord-est de Atena, potrivit departamentului de pompieri. Salvatorii caută în continuare o altă persoană dispărută.

”Suntem în noroi de la ora şase de dimineaţă. Nu puteam face nimic, m-am urcat pe masă ca să mă salvez. Eram singur”, a declarat pentru Reuters un rezident din Bourtzi. Serviciul de pompieri a primit zeci de apeluri pentru a ajuta la scoaterea apei din locuinţe şi vehicule acoperite de noroi.

Zeci de rezidenţi au fost evacuaţi, iar 43 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor într-o zonă unde apele unui râu au ieşit din matcă, inundând drumurile. Transportul a fost perturbat.

”Ne confruntăm cu un fenomen pe care nu l-am mai trăit până acum”, le-a declarat reporterilor ministrul adjunct al protecţiei civile Nikos Hardalias, care a inspectat zona, adăugând că schimbările climatice sunt un factor care îngreunează anticiparea intensităţii unor astfel de fenomene.

Autorităţile se aşteptau la 63 de litri pe metru pătrat într-un interval de 24 de ore, însă cea mai recent confirmată măsurătoare a arătat 350 de litri pe metru pătrat de precipitaţii, a precizat acesta. Se estimează că schimbările climatice ar putea intensifica evenimentele meteorologice în Grecia, unde verile sunt de obicei secetoase, au precizat experţii. Furtunile sunt rare, dar au devenit mai frecvente în ultimii ani.