Pensiile vor fi livrate înainte de sărbătorile Pascale

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de pensiile românilor, care, potrivit spuselor sale, vor fi primite de către pensionari înainte de Paște. Șeful executivului a fost rugat să explice concret, procedural, cum se va face acest lucru.

„Tocmai am dat hotărârea de guvern astăzi. Am vorbit cu cele 26 sau 28 de bănci, am vorbit cu doamna ministru (n.r. ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu), am vorbit cu ministrul Finanțelor și au făcut mecanismul. Este o muncă suplimentară.

Am vorbit și cu liderii de sindicat de la Poștă. Dar dacă vreți un răspuns ca eu să nu mă laud cu munca altuia o am pe doamna Simona Bucura-Oprescu cu mine, care vă va explica, fiindcă este munca dânsei și munca domnului ministru de la Digitalizare”, a declarat Ciolacu.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că sunt două acte normative care facilitează posibilitatea de a da pensiile românilor înainte de sărbătorile pascale. Este vorba despre o Hotărâre de Guvern și un memorandum, a explicat șefa de la Muncă.

Simona Bucura-Oprescu spune că pensiile vor ajunge în conturi pe 2-3 mai

Hotărârea de guvern este cea care permite declanșarea procedurilor instituționale în luna aprilie. Banii vor fi astfel virați la timp atât Companiei Naționale Poșta Română, care livrează aproape jumătate din pensiile românilor prin factorii poștali, dar și de a alimenta conturile băncilor comerciale cu care Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv Casa Națională de Pensii, are convenții, cele 22 de instituții bancare, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Acestea, la rândul lor, vor putea să facă viramentele către români înainte de sărbătorile pascale, a explicat ministrul Muncii.

„Estimările noastre sunt că atât Poșta Română, cât și instituțiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat, care, cu siguranță, situație în care toți românii vor primi pensiile înainte de Paști. Data la care le vor primi în cont este de 2-3 mai în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenție, iar data la care vor livra pensiile factorii poștali undeva până la 3 mai inclusiv”, a detaliat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a mai spus că toate aceste aspecte țin de organizarea Poștei Române, dar și cele care țin de Guvern, procedurile, astfel încât „să fie virați la timp banii către cei cu care noi lucrăm și de asemenea ca toate aceste aspecte instituționale să fie făcute la timp”.

Restul, adică organizarea internă, atât a băncilor, cât și a Poștei Române ține de aceștia a mai spus ministrul.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, a indicat că a avut discuții atât la nivel instituțional, cât și informal cu fiecare dintre partenerii implicați încă de miercuri după-amiază, începând de când prim-ministrul le-a dat sarcina de a iniția aceste proceduri, atât lor, cât și altor colegi din Guvern responsabili de declanșarea acestor proceduri, astfel încât pensiile să fie plătite înainte de Paști.