‘Toate partidele, indiferent că vorbim despre centru-dreapta, centru-stânga sau ecologişti şi chiar dacă sunt sau nu de acord cu politicile aplicate în baza acestui acord pentru a obţine împrumuturi, avertizează că o respingere a acestui acord va împinge Grecia în afara zonei euro’, a afirmat Samaras la mitingul prin care şi-a început oficial campania electorală pentru alegerile legislative anticipate de pe 17 iunie.

Ieşirea din zona euro ar fi ‘o adevărată catastrofă’, a continuat el, atacându-şi direct principalul adversar, partidul radical de stânga Syriza. Liderul acestuia din urmă, Alexis Tsipras, cere încetarea imediată a plăţii datoriei externe care în opinia sa distruge ţara şi intenţionează să renegocieze termenii acordului încheiat cu creditorii internaţionali, afirmând totodată că doreşte să păstreze moneda comună.

Samaras a mai afirmat că, prin revenirea la drahmă, ‘Grecia va intra într-un faliment incontrolabil’, ‘se va izola pe plan internaţional timp de mai mulţi ani’ şi în plus va cunoaşte o criză de ‘alimente, medicamente şi combustibili’.

Partidul Noua Democraţie, care alternează la putere cu socialiştii din Pasok de la revenirea la democraţie în anul 1974, încearcă să recâştige electoratul după eşecul suferit în alegerile legislative de pe 6 mai, când a obţinut cel mai slab rezultat din istorie, fiind sancţionat de alegători pentru măsurile de austeritate aplicate.
SURSA: AGERPRES