Cea mai mare bancă de retail din Italia a anunţat marţi că va înregistra, în urma tranzacţiei, un câştig net de capital de aproximativ 800 de milioane de euro.

Allfunds Bank, cu sediul în Madrid, era deţinută în comun de Intesa şi Santander Asset Management.

Intesa Sanpaolo a fost consiliată de Bofa Merrill Lynch şi Morgan Stanley.

Intesa Sanpaolo SpA a renunţat recent la intenţia de a-şi uni forţele cu Generali SpA, a treia mare companie europeană de asigurări, apreciind că o astfel de alianţă nu ar crea valoare pentru acţionarii săi.

Luna trecută, banca anunţase că este în căutarea unei posibile 'combinaţii industriale' cu Generali, după ce surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Intesa ia în considerare preluarea integrală a Generali, într-o tranzacţie care ar crea un gigant financiar, cu o capitalizare de piaţă de peste 60 de miliarde de euro.

Printre criteriile anunţate de Intesa pentru posibile opţiuni de fuziuni şi achiziţii (M&A) se află crearea de valoare pentru acţionarii săi şi intenţia de a-şi menţine ridicat indicele de adecvare a capitalului. Banca a precizat că va continua să-şi extindă divizia de gestionare a averii (wealth management) şi cea de asigurări.

Răspunsul acţionarilor Intesa la ideea fuziunii cu Generali a fost prompt, acţiunile băncii înregistrând un declin de 16% de la anunţarea planurilor, în timp ce titlurile Generali, care gestiona active în valoare de 472 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2016, au urcat cu 3% la Bursa de la Milano.

În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate – profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.

Intesa Sanpaolo şi Generali au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România. AGERPRES