"Ministerul Economiei a achiziţionat serviciile de consultanţă pentru caietul de sarcini necesar pentru selecţia intermediarului. La începutul săptămânii viitoare sperăm să avem anunţul pentru intermediere. La începutul lui octombrie sperăm să se finalizeze selecţia intermediarului listării acţiunilor Transelectrica", a declarat Victor Cazana.
Transelectrica marchează, marţi, cinci ani de la prima zi de tranzacţionare a acţiunilor emise de companie pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti.
Capitalizarea bursieră a Transelectrica se ridică la 1,42 milioane lei.
Bugetul rectificat pentru anul 2011 propus de Transelectrica prevede venituri totale de 2,43 miliarde lei, cheltuieli totale de 2,39 miliarde lei şi un profit brut de 42 milioane lei.
Transelectrica a realizat un profit net de 178,63 milioane lei, în primul semestru din 2011, de trei ori mai mare faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului 2010, de 58,16 milioane lei.
Cifra de afaceri netă a crescut cu 9%, de la 1,222 miliarde lei, în primele şase luni din 2010, la 1,341 miliarde lei în primul semestru din 2011. Veniturile totale au însumat 1,44 miliarde lei, iar cheltuielile totale s-au ridicat la 1,22 miliarde lei, la 30 iunie 2011.
Statul român deţine 73,6% din acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea – 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.
Statul român şi-a luat angajamentul faţă de instituţiile internaţionale să vândă la Bursă pachete minoritare de la mai multe companii deţinute şi care sunt deja listate. Prima companie în acest sens a fost OMV Petrom, însă procesul de vânzare a eşuat întrucât interesul investitorilor a fost unul redus.
O altă companie de stat care este inclusă în acest plan este Transgaz.
Sursa: Agerpres