Peste 293.000 de români votaseră deja în străinătate în primul tur al alegerilor prezidenţiale până sâmbătă la 22:00, ora României, potrivit datelor publicate pe platforma Biroului Electoral Central. Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în ţările europene: Italia, Marea Britanie, Germania şi Spania. S-a depășit deja cu mult prezența din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014.

A doua zi de votare continuă în secţiile din Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, SUA, Uruguay, Venezuela, iar în Noua Zeelandă şi Australia a început a treia şi ultima zi de votare.

Secţiile de vot din străinătate vor fi deschise duminică între ora locală 07:00 şi ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei aflaţi la rând în afara sediului secţiei pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

În străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare, cele mai multe în Spania şi Italia (143, respectiv 142).

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării. Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Adresele secţiilor de votare şi alte informaţii despre procesul electoral sunt publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe în secţiunea specială dedicată scrutinului prezidenţial.