"Evoluţia cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti de astăzi este explicată, în mare măsură, de corecţiile pieţelor externe, inclusiv piaţa americană. Chiar dacă piaţa autohtonă a rezistat foarte bine valului de scăderi din săptămânile anterioare, astăzi este prima zi în care şi Bursa de la Bucureşti corectează în mod semnificativ, mai consistent decât a făcut-o în şedintele anterioare", a menţionat Grigoraş.

Acesta a subliniat că, în prezent, este vorba despre efectul emoţional al investitorilor, care au reacţionat la ştirile privind încetinirea creşterii economice a Chinei.

"Cel mai probabil vor exista perioade în care bursele îşi vor reveni. În prezent, efectul este emoţional al investitorilor, care au reacţionat la toate ştirile legate de China – şi au reacţionat într-un mod destul de agresiv. Este foarte important pentru evoluţia pe termen mediu a burselor ce ştiri vom mai avea despre China, eventualele măsuri care ar putea să le ia Guvernul chinez pentru a contracara această decelerare a creşterii economice, dacă vor fi luate măsuri sau nu… Tendinţa este una de scădere şi cred că ea poate să continue", a mai spus directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Acesta a adăugat că atât piaţa americană cât şi piaţa europeană "au început să corecteze de câteva zile bune" pentru că investitorii se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice la nivel global, odată cu încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze.

"În primul rând, trebuie să ne gândim care sunt principalii parteneri comerciali ai Chinei. Aceştia sunt SUA şi Europa. Dacă economia chineză începe să crească din ce în ce mai puţin – şi principalii parteneri de afaceri ai Chinei încep să aibă probleme", a adăugat Nicu Grigoraş.

Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere puternică prima şedinţă de tranzacţionare din săptămână, indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, era în coborâre cu 4,27%, după aproximativ 30 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare, la fel cum s-a întâmplat şi pe bursele europene.

Rulajul la BVB se situa la 11,13 milioane de lei (2,51 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni însumând 11,13 milioane de lei (2,49 milioane de euro), iar cele cu certificate 23.849 lei (5.383 euro). AGERPRES