Centrul de supercomputing Leibniz din Garching, Germania, a semnat un contract cu IBM  pentru a dezvolta un supercomputer de uz general, dotat cu cele mai noi procesoare Intel Xeon. Acesta urmează să fie folosit în scopuri de cercetare şi va folosi o tehnologie nouă de răcire bazată pe apă caldă, care va reduce consumul de energie cu 40%.

Noul sistem face parte din infrastructura HPC a Parteneriatului pentru Computing Avansat din Europa – Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) – pentru instituţii industriale şi de cercetare din întreaga Europă. Sistemul va permite oamenilor de ştiinţă de la LRZ să testeze teorii, să realizeze experimente şi să aibă o viziune foarte clară asupra proiectelor. Supercomputerul va fi finanţat de către guvernul federal al Germaniei şi de statul Bavaria.

LRZ se ocupă de descoperiri ştiinţifice, de la cosmologie şi originile universului până la seismologie şi prognozarea vibraţiilor unui cutremur. Pentru a face performanţele disponibile unei game cât mai largi de utilizatori, acest sistem cu scop general va fi bazat pe IBM System x iDataPlex şi va folosi peste 14 000 procesoare Intel Xeon de generaţie următoare. Performanţa supersistemului va fi de 3 petaflop, echivalentul a peste 110.000 de PC-uri. Pentru a avea un alt termen de comparaţie, performanţele acestui computer reprezintă echivalentul a trei miliarde de persoane care ar folosi calculatoare de buzunar pentru a face fiecare câte un milion de calcule pe secundă.

Supersistemul va folosi un sistem de răcire bazat pe apă pentru a elimina nevoia de sisteme convenţionale. Până la 50% din consumul energetic al unui data center răcit cu aer nu este realizat de echipamentele de calcul, ci de sistemele de răcire ce au sarcina de a stopa supraîncălzirea serverelor. Supersistemul combină răcirea bazată pe apă – metodă de 4000 de ori mai eficientă decât aerul – cu procesoarele Intel şi cu un management de sistem dinamic ce reduce consumul de energie.