Intel Corp, cel mai mare producator de semiconductori din lume, a anuntat o scadere cu 90% a profitului in cel de-al patrulea trimestru al anului, pe fondul diminuarii cererii pe piata de profil. Vanzarile companiei au scazut, de asemenea, cu 23%, in conformitate cu estimarile lansare de Intel in urma cu o saptamana.

Profitul net al companiei a scazut pana la 234 milioane de dolari, sau 4 centi pe actiune, fata de 2,3 miliarde de dolari, sau 38 de centi pe actiune, in trimestrul al patrulea din 2007.

Profiturile Intel au scazut din cauza diminuarii cererii pe piata computerelor, producatorii optand sa foloseasca chip-urile aflate pe stoc, decat sa comande altele noi.

Pentru intregul an 2008, Intel a afisat un profit de 5,3 miliarde de dolari, in scadere cu 24% fata de anul precedent, si vanzari de 37,6 miliarde de dolari, mai putin cu 2% fata de 2007.

Piata computerelor personale se deterioreaza rapid, acest lucru afectand si Intel, care detine 80% din piata microprocesoarelor. Conform unui raport intocmit de IDC si Gartner, vanzarile de PC-uri in cel de-al patulea trimestru din 2008 au fost la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani.

Sursa: USA Today