Apropo de măștile care se regăsesc acum din belșug pe străzile Bucureștilor, Rareș Hopincă a declarat: ”La problema salubrizării din București, și a altor mari municipii, s-a adăugat și această chestiune, specifică,  a măștilor de unică folosință. Aceste măști nu reprezintă un deșeu medical și nu prezintă pericol sau hazard pentru sănătatea publică. Noi, spre exemplu, în unitățile de învățământ în care s-au desfășurat, zilele acestea, activități de pregătire sau s-au dat examene, am asigurat un flux separat de colectare a măștilor. Am dotat toate  unitățile cu recipiente, acestea au fost colectate de o mașină dedicate, dar, până la momentul la care s-ar fi confirmat vreun caz de îmbolnăvire, atunci măștile ar fi tratate special. Până la acel moment, ele urmează fluxul normal”.

”Nu numai că nu se cunoaște la nivelul populației faptul că e necesar să se colecteze selectiv, dar mai grav este că nu se conștientizează importanța acestei colectări selective pentru crearea unui mediu sănătos. Sigur, există o serie întreagă de măsuri de coerciție care, în momentul de față, se îndreaptă împotriva  administrației locale pentru ratarea țintelor de reciclare. (…) Administrațiile încă ezită la a transfera responsabilitatea direct către cetățean, dar este o perioadă tranzitorie pentru că nicio administrație din România nu își va permite, în următorii cinci ani, să mențină această responsabilitate la nivelul administrației, pentru că vor fi niște costuri imense”, a mai punctat Rareș Hopincă.

 

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.