Un înalt responsabil american vine cu precizări de ultimă oră referitoare la situația din Afganistan. Potrivit acestuia, doisprezece militari americani au fost ucişi şi 15 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe comise joi în apropierea aeroportului din Kabul. Totodată, acesta a mai subliniat faptul că evacuările continuă chiar și acum relatează AFP şi Reuters.

În ceea ce privește șirul evenimentelor, generalul Kenneth McKenzie a declarat că doi jihadiști s-au aruncat în aer și au tras asupra civililor și militarilor.

„Doi jihadişti consideraţi ca afiliaţi la Statul Islamic (SI) s-au aruncat în aer la Poarta Abbey, urmaţi de jihadişti ai SI înarmaţi care au tras asupra civililor şi militarilor”, a precizat generalul Kenneth McKenzie, şef al Comandamentului central american care răspunde de Afganistan.

Totodată, acesta a mai menționat că misiunea va continua în ciuda numărului de victime. „Vom continua să ne îndeplinim misiunea”, a adăugat el.

Întâlnire de urgență la Washington 

În același timp,  Kevin McCarthy, a făcut apel la preşedinta sa democrată Nancy Pelosi să-i recheme de urgenţă pe parlamentari la Washington înainte de 31 august, pentru ca aceştia să fie informaţi de administraţia Biden despre situaţia din Afganistan.

El a subliniat faptul că ce s-a întâmplat joi a fost teribil. „Atacurile de astăzi sunt teribile”, a afirmat republicanul într-un comunicat, referindu-se la atentatul comis în apropierea aeroportului din Kabul, unde mai mulţi militari americani au fost ucişi şi răniţi, potrivit Pentagonului.

De menționat este faptul că apelul oficialului american vine în contextul în care Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA sunt în vacanţă parlamentară până în septembrie. Pe de altă parte, parlamentarii au fost totuşi informaţi în mai multe rânduri în ultimele zile de înalţi responsabili ai administraţiei lui Joe Biden şi diferitele comisii parlamentare implicate deja lucrează.

În același timp, Kevin McCarthy a cerut organizarea unui vot asupra unui proiect de lege a unui republican, Mike Gallagher, care prevede interzicerea retragerii trupelor americane „până când toţi americanii sunt în afara Afganistanului” dincolo de data-limită de 31 august.

Mișcarea pe care oficialul american vrea să o facă nu prea are șanse de aprobare în contextul în care camera inferioară a Congresului este controlată de democraţi, care nu îl susţin.

De cealaltă parte, adjunctul şefului de cabinet al lui Nancy Pelosi i-a adresat un răspuns dur pe Twitter lui Kevin McCarthy. Mai exact, acesta susține că noile lovituri politice nu vor ajuta la evacuarea americanilor.

„Ceea ce nu va ajuta la evacuarea americanilor sunt noi lovituri politice lipsite de conţinut şi distrageri din partea şefului minorităţii, care a obervat fără să facă nimic în timp ce preşedinte (Donald) Trump negocia cu mândrie cu talibanii”, a scris Drew Hammill.

Amenințări venite din SUA

În același timp, SUA este pregătită să intervină în orice fel, amenințând gruparea Statul Islamic cu represalii în Afganistan după atentatul de joi din apropierea aeroportului din Kabul.

„Dacă putem descoperi cine are legături cu atacul, ne vom lansa în urmărirea lor”, a declarat generalul Kenneth McKenzie în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, el a mai adăugat că se fac mari eforturi având în vedere gravitatea situației actuale.

„Am transmis cu claritate de la început că ne rezervăm dreptul de a acţiona împotriva SI în Afganistan”, în pofida retragerii militarilor, a subliniat el. „Şi facem mari eforturi în prezent pentru a stabili cine are legături cu acest atac laş şi suntem gata să acţionăm împotriva lor”, a mai spus el.

În ceea ce privește noile atentate, oficialul american susține că ele sunt posibile.

„Credem că ei intenţionează să continue aceste atacuri şi ne aşteptăm ca astfel de atacuri să continue”, a spus generalul McKenzie, estimând că în trecut acest grup a avut tendinţa de a comite „atacuri multiple”.

El a mai afirmat că „ameninţarea cu un atentat sinucigaş cu un vehicul” este „în prezent foarte ridicată”.